ČVORIŠTA INOVACIJA

Budućnost tehnoloških hubova; Zagreb ili Novska? Kalifornija ili Ohio?

Autor: Redakcija
event 13.01.2023.
Foto: Shutterstock

Rast produktivnosti u područjima gdje je koncentracija znanstvenih talenata veća obično znači doprinose koju nadmašuju povećane troškove rada i nekretnina. Međutim, u gradovima s najvećom koncentracijom talenata to nije slučaj.

Posljednjih su godina tehnološki hubovi koncentrirani na sve manje lokacija. Izvješće Brookings Metroa pokazuje da je između 2015. i 2019. gotovo polovica novih radnih mjesta u američkom tehnološkom sektoru otvoreno na osam lokacija, većinom u priobalnim metropolitanskim područjima koja privlače znanstvenike, inženjere i poduzetnike.

Koncentracija znanja ima svoju cijenu i određene troškove koji prate taj proces. Mjesta koja se smatraju tehnološki najproduktivnijim istovremeno imaju i najviše troškove rada i nekretnina, pa startupi i ostale tehnološke tvrtke koje otvaraju nove urede moraju dobro procijeniti troškove poslovanja na novoj lokaciji. Tvrtke koje se,pak, odluče na taj korak mogu očekivati povećanje produktivnosti do šest puta veće od povećanja troškova.

No nije sve tako jednostavno. Istraživanje ravnoteže između produktivnosti i lokalnih troškova koje su proveli profesori s MIT-a i Sveučilišta Berkeley pokazuje da dobitak rasta produktivnosti u područjima veće koncentracije znanstvenika i stručnjaka ipak nadmašuje dodatne troškove. Međutim, u gradovima gdje je ta koncentracija najveća, dobici u produktivnosti gube na značaju u odnosu na dramatično povećane troškove rada i nekretnina.

Istraživanje iz 2021. pokazalo je prednost grupiranja talenata na jednom mjestu – znanstvenici koji žive u područjima s deset posto više kolega godišnje proizvode između 0,5 i 0,9 posto više patenata.

Istraživači su prikupili podatke o prosječnim plaćama znanstvenika i troškovima nekretnina u 133 američka grada između 2010. i 2015. Konkretno, povećanje znanstvene populacije od 10 % u prosjeku je povezano s povećanjem ukupnih troškova od 0,11 % i povećanjem stvaranja patenata od 0,67 %.

Zbog navedenih brojki, danas čak 42 % osnivača tvrtki tvrdi da bi stvari napravili drugačije. Radije bi odabrali rad na daljinu ili distribuirani rad nego otvorili nove urede u tehnološkim hubovima, pokazalo je istraživanje rizičnog fonda Initialized iz San Francisca. S druge strane, istraživanje PitchBooka i investicijske tvrtke Revolution pokazuje kako konstantno raste količina rizičnog kapitala namijenjenog novoosnovanim poduzećima izvan kalifornijskog Bay Area. 

U međuvremenu su neke velike tehnološke tvrtke – primjerice, Tesla, Palantir, Hewlett Packard Enterprise, i Oracle – preselile svoja sjedišta iz Kalifornije u Denver, Houston ili Austin. Tijekom pandemije Google i Apple najavili su preseljenje u Sjevernu Karolinu, a Intel premještanje tvornica poluvodiča u grad Columbus u saveznoj državi Ohio.

Nekoliko tehnoloških hubova na američkoj istočnoj i zapadnoj obali već desetljećima privlače državna i privatna ulaganja. Ali, prema mišljenju istraživača, i područja srednje gustoće, poput Rochestera ili Pittsburgha, zaslužuju više pažnje,. Zaključak je da je izgradnja brojnih hubova srednje veličine dobra za gospodarstvo, osim toga što je i mudar politički potez.

Trendovi u Hrvatskoj

Naznake ovih trendova postoje i u Hrvatskoj. Većina poslova vezanih uz tehnologiju odvija se u Zagrebu i okolici; prvenstveno zbog blizine srodnih fakulteta, kompanija koje zapošljavaju studente STEM fakulteta, tehnoloških hubova, startupova, ali i raznih ministarstava i sjedišta financijskih ustanova. Međutim, promjene se osjećaju širom zemlje, ne samo u većim gradovima, od Varaždina do Osijeka, nego i u manjim sredinama kao što je Vodnjan ili Novska i tamošnje PISMO, najbrže rastući inkubator u Hrvatskoj.

Inkubator je fokusiran na sektore metalne industrije i industrije razvoja video igara i može se pohvaliti visokim brojkama: 5.760 održanih sati edukacija, 240 stvorenih game developera, 67 startupa. Tko god ima mogućnosti i sposobnosti može doći u Novsku i pokrenuti vlastitu tvrtku, a veliki plus je i 17.000 eura koje osigurava Hrvatski zavod za zapošljavanje u suradnji s Gradom Novska.

U poticanju ovakvih inicijativa trebalo bi pomoći i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja financiranjem razvoja Digitalnih centara za inovacije. Oni su zamišljeni kao potporna poduzetnička infrastruktura i podrška u procesu digitalizacije poslovanja, razvoju digitalnih vještina i posredovanju između pružatelja usluga u području novih tehnologija i korisnika u područjima umjetne inteligencije, cyber sigurnosti i računalstva visokih performansi.

Inovacije su pokretač modernih gospodarstava, kažu autori studije s MIT-ja i Berkeleyja. Bilo bi mudro da se ti procesi odvijaju u svim dijelovima zemlje, ne samo velikim gradovima i središtima. To podjednako vrijedi i za Ameriku i  Hrvatsku. Potrebna je decentralizacija, a ako se poslovi prošire po cijeloj zemlji, puno će se više razgovarati o tome gdje se najviše isplati pokretati biznis: u Zagrebu, Novskoj, Svetoj Nedjelji ili Osijeku.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava