ZNANSTVENI EKSPERIMENTI

5G infrastruktura podloga za Teslin san o bežičnoj energiji

Autor: Marina Šunjerga
event 16.04.2021.
Foto: Shutterstock

Na vrhuncu svoje karijere Nikola Tesla postao je opsjednut idejom prijenosa električne energije zrakom na velikoj udaljenosti putem strateški postavljenih tornjeva, međutim doba u kojem je živio nije nudilo mogućnosti bežičnog prijenosa o kojem je sanjao.

Iako nikad nije uspio realizirati svoju ideju o globalnom bežičnom prijenosu struje njegova ideja nije bila odbačena, dapače ona je njegovim nasljednicima bila jako atraktivna.

Problem s gubitkom energije

Danas istraživanja sugeriraju da su arhitekti 5G mreže možda i nehotice izgradili ono što Tesla nije uspio sagraditi na prijelazu u dvadeseto stoljeće: “bežičnu mrežu napajanja” koja bi se mogla prilagoditi punjenju ili napajanju malih uređaja ugrađenih u automobile , domovi, radna mjesta i tvornice, sugerira The Conversation. Naime, kako se 5G oslanja na gustu mrežu jedinica i antena moguće je da bi ta infrastruktura, kažu znanstvenici, mogla prenositi energiju na male uređaje pri čemu se nije i dalje riješio problem kojeg je imao i Tesla, a to je veliki gubitak energije.
Prije nekoliko desetljeća otkriveno je da usko fokusirani radio signal može prenositi snagu na relativno velikim udaljenostima bez upotrebe žice za nošenje naboja. Ista se tehnologija sada koristi u 5G mreži. Cilj 5G tehnologije je omogućiti povećanje kapaciteta od tisuću puta u odnosu na prošlu 4G generaciju, kako bi se omogućilo povezivanje do jednog milijuna korisnika po kvadratnom kilometru, što otvara niz mogućnosti za razvoj tehnologije. Više antena koje se očekuju razvojem 5G infrastrukture omogućuje mrežu stotina zraka koje ciljaju određene uređaje, pružajući učinkovit i pouzdan internet vašem telefonu u pokretu, a to su pretpostavke za stvaranje bežične električne mreže.

Eksperimentiranje s 5G energijom

Laboratorijski eksperimenti u kojima su korištene nove vrste antena istraživači su uspjeli emitirati 5G energiju na relativno kratkoj udaljenosti od nešto više od 2 metra, ali očekuju da će buduća verzija njihovog uređaja moći emitirati 6μW na udaljenosti od 180 metara. To je i dalje vrlo mala količina energije, što znači da 5G bežično napajanje vjerojatno neće biti praktično za punjenje mobitela tijekom dana, ali mogao bi puniti ili napajati uređaje, poput senzora i alarma, za koje se očekuje da će u budućnosti postati široko rasprostranjeni. Tvornice će koristiti stotine senzora za praćenje stanja u skladištima, predviđanje kvarova na strojevima ili praćenje kretanja dijelova duž proizvodne linije pa tu leži potencijal 5G mreže i u kontekstu električnog napajanja.

Da bi se pak osigurala bežična energija bit će potrebno značajno unaprijediti tehnologiju jer je trenutno u povojima i nije komercijalna. Predloženi sustav zasad izgleda neučinkovito pa time ga je na prvu ruku lako odbaciti međutim ako inženjeri pronađu učinkovitije načine za strujanje energije zrakom, moglo bi se dogoditi da bi san Nikole Tesle o bežičnom napajanju mogao biti ostvaren – više od 100 godina od njegovih prvih pokušaja.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava