REZULTATI U KOLOVOZU

Tko će dobiti koncesiju za 5G mreže? Počele javne dražbe za frekvencijske spektre

Autor: Marina Šunjerga
event 19.07.2021.
Foto: Shutterstock

HAKOM, regulatorna agencija, prošlog je tjedna započela provođenje postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za uporabu RF spektra za mreže pokretnih komunikacija pete generacije (5G) na području Hrvatske.

Dozvole će se izdati na razdoblje od 15 godina (osim u slučaju regionalne dodjela u pojasu 3600 MHz na području Međimurske i Varaždinske županije, gdje već postoje izdane dozvole u dijelu spektra koje vrijede do 2023. te se za ta područja nove dozvole iznimno izdaju na 13 godina), uz mogućnost produljenja za narednih 5 godina. Očekuje se da će se odluka o dodjeli donijeti do kraja kolovoza te da će polučiti minimalno 300 milijuna kuna vrijednim koncesijskim naknadama i milijardama kuna investicija u infrastrukturu. Cilj postupka je do 2025. pokriti cijelu Hrvatsku 5G mrežom.

Za javne dražbe u sva četiri postupka prijavilo se devet tvrtki. Za frekvencijski pojas 700 MHz te za 3600 MHz sve potrebne uvjete ispunili telekomunikacijske tvrtke Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska. Za frekvencijski pojas 26 GHz uz njih tu je i EOLO S.P.A. Najveći broj kandidata natjecat će se regionalno za frekvencijski pojas 3600 MHz, a to su Markoja d.o.o., BeeIN, Digicom, Eco Net d.o.o., EOLO S.P.A. te Terrakom d.o.o.

Očekuje se da će 5G stvoriti preduvjete, ne samo za nove usluge u pokretnim komunikacijama, nego i nove usluge i primjene u drugim industrijama kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda, turizam, edukacija, mediji i dr. Te mreže konceptualno predstavljaju potpuno novi ekosustav koji ne uključuje samo dionike tržišta elektroničkih komunikacija nego i drugih tržišta – kažu u HAKOM-u.

Regulatori napominju i da je uvođenje mreža pete generacije (5G) jedan od ključnih čimbenika za omogućavanje dostupnosti širokopojasnog pristupa svim kućanstvima, pouzdanu komunikaciju s malim kašnjenjem (latencijom) i povezivanje velikog broja uređaja.

Podsjetimo, javne dražbe se provode u više krugova putem elektroničkog sustava nadmetanja, a potencijalni koncesionari nadmeću se za četiri različita spektra u četiri odvojena postupka i to za spektre 700 MHz, 3600 MHz, 26 GHz te 3600 MHz na regionalnoj razini. Kao format nadmetanja odabrano je simultano nadmetanje u više krugova – Simultaneous Multi-Round Auction (SMRA), dok će se konkretni smještaj frekvencijskih blokova po ponuđaču odrediti u dodatnom krugu nadmetanja putem zapečaćenih ponuda.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava