HAKOM PROVODI NATJEČAJ

Za 5G radiofrekvencijski spektar javilo se devet tvrtki, uskoro počinje dražba

Autor: Marina Šunjerga
event 17.06.2021.
Foto: Shutterstock

HAKOM je zaprimio devet zahtjeva za sudjelovanjem u postupku javne dražbe za dodjelu prava uporabe radiofrekvencijskog spektra u frekvencijskim pojasevima 700 MHz, 3600 MHz i 26 GHz, priopćili su iz regulatora tržišta koji detaljno izvještava javnost o provedbi procesa koji će omogućiti velike investicije u infrastrukturu mreže nove generacije te generirati oko 300 milijuna kuna vrijednim koncesijama.

Postupak implementacije 5G mreže do 2025. godine bi trebao polučiti pokrivenost mrežom cijele Hrvatske razvija se po planu. Koncesije se dodjeljuju za tri frekvencijska pojasa, pri čemu su za frekvencijski pojas 700 MHz te za 3600 MHz sve potrebne uvjete ispunili telekomunikacijske tvrtke Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska i Telemach Hrvatska. Za frekvencijski pojas 26 GHz uz njih tu je i EOLO S.P.A. Najveći broj kandidata natjecat će se regionalno za frekvencijski pojas 3600 MHz, a to su Markoja d.o.o., BeeIN, Digicom, Eco Net d.o.o., EOLO S.P.A. te Terrakom d.o.o.

HAKOM će javnu dražbu započeti 12. srpnja, a očekuje se da će prve koncesije biti dodijeljene krajem kolovoza. Javna dražba, naime, provest će se putem posebnog softvera u više krugova, u četiri odvojena postupka za svaki spektar. Podsjetimo, kao format nadmetanja odabrano je simultano nadmetanje u više krugova – Simultaneous Multi-Round Auction (SMRA), dok će se konkretni smještaj frekvencijskih blokova po ponuđaču odrediti u dodatnom krugu nadmetanja putem zapečaćenih ponuda. Dozvole će se
izdati na razdoblje od 15 godina (osim u slučaju Međimurske i Varaždinske županije, gdje već postoje izdane dozvole za različitu tehnologiju od 5G koje vrijede do 2023. te se za ta područja nove dozvole iznimno izdaju na 13 godina). Po isteku razdoblja valjanosti dozvole valjanost je moguće produljiti za najviše pet godina, kako je određeno pravilima na razini EU-a.

HAKOM je pred ponuđače stavio različite zahtjeve pa se tako za frekvencijski pojas 700 MHz zahtijeva pokrivenost područja 5G signalom određene razine kako bi se osigurala usluga zadovoljavajuće kvalitete na otvorenom prostoru, pokrivenost transportnih pravaca određenom razinom 5G signala, pokrivenost područja koja nisu pokrivena odgovarajućom razinom signala (moguće pokrivanje 4G ili 5G signalom) te pokrivenost područja od posebnog interesa koja nisu pokrivena odgovarajućom razinom signala (moguće pokrivanje 4G ili 5G signalom).
Posljednje dvije obveze podijeljene su u tri skupine obveza od kojih je svaka vezana uz jedan od tri dostupna bloka na 700 MHz za koje će se operatori imati priliku nadmetati.

Za frekvencijski pojas 3600 MHz određen je broj postavljenih baznih postaja u uporabi u određenom vremenskom roku i na određenom zemljopisnom području. Za dodjelu dozvola za uporabu RF spektra u frekvencijskom pojasu 26 GHz nisu definirane obveze pokrivenosti. Za sve frekvencijske pojaseve su ujedno određeni i rokovi u kojima se te obveze pokrivenosti moraju ostvariti a najkasnije do 2025.godine.

Očekuje se da će 5G stvoriti preduvjete, ne samo za nove usluge u pokretnim komunikacijama, nego i nove usluge i primjene u drugim industrijama kao što su automobilska industrija, zdravstvo, poljoprivreda, turizam, edukacija, mediji i dr. Te mreže konceptualno predstavljaju potpuno novi ekosustav koji ne uključuje samo dionike tržišta elektroničkih komunikacija nego i drugih tržišta – kažu u HAKOM-u.

U HAKOM-u naposljetku napominju da je uvođenje mreža pete generacije (5G) jedan od ključnih čimbenika za omogućavanje dostupnosti širokopojasnog pristupa svim kućanstvima, pouzdanu komunikaciju s malim kašnjenjem (latencijom) i povezivanje velikog broja uređaja.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava