5G U MEDICINI

VMO2 i Nokia rade na prvoj 5G bolnici u Ujedinjenom Kraljevstvu

Autor: Redakcija
event 05.07.2022.
Foto: Shutterstock

Virgin Media O2 i NHS surađivali su u izgradnji inovativne „prve 5G-povezane bolnice” u Ujedinjenom Kraljevstvu, za koju tvrde da će transformirati zdravstvo.

Studije u organizaciji Maudsley Smart Hospitala i Smart Pharmacyja koje financira odjel za digitalu britanskog Državnog zavoda za zdravstvo (NHS-a), uz tehnologiju koju osiguravaju VMO2 i Nokia, osmišljene su za istraživanje učinkovitosti, sigurnosti i prednosti korištenja 5G tehnologija u bolnicama – preko uobičajenih sveobuhvatnih 5G sektora za IoT, AR i AI.

Dva odjela u bolnici Bethlem Royal u južnom Londonu sada koriste „namjensko povezivanje u gotovo stvarnom vremenu za funkciju e-Observations, pri čemu liječnici koriste ručne uređaje za ažuriranje kartona pacijenata, štedeći dragocjeno vrijeme i poboljšavajući točnost”. Nije jasno što to točno znači, ali može se zaključiti da će interakcija s opremom preko 5G-a biti učinkovitija od korištenja bolničke Wi-Fi mreže.

AR alat nazvan Remote Expert omogućit će radnicima održavanja u drugim bolnicama da rješavaju probleme na daljinu, dok će AI alat Spatial Insights moći generirati anonimizirane toplinske mape kretanja ljudi iz snimki nadzornih kamera, što će im pomoći za bolje planiranje rasporeda u budućnosti. Također se govori o pametnim uređajima i nadzoru kako bi se smanjilo rasipanje lijekova i mogla pratiti kvaliteta zraka u bolničkim odjelima.

„NHS je bio kamen temeljac britanskog društva gotovo 75 godina, a danas s ponosom najavljujemo puštanje u rad prve britanske bolnice povezane s 5G mrežom – pokazujući kako tehnologija sljedeće generacije može pomoći u stvaranju pametnije, modernije zdravstvene usluge za sve,” izjavio je Mike Smith, direktor velikih poduzeća i javnog sektora u Virgin Media O2 Business. „Naš cilj je isplanirati uvođenje bežične i pametne bolničke povezanosti u posjedu NHS-a tijekom sljedećih tri do pet godina. Ovakva su ispitivanja utjelovljenje naše misije unaprjeđenja UK-a i jasan znak uloge koju možemo odigrati u oblikovanju NHS-a budućnosti.”

Stuart MacLellan, vršitelj dužnosti službenika za informiranje u južnom Londonu i zakladi Maudsley Foundation Trust dodao je: „Istraživanje i korištenje najnovije tehnologije podupire naš temeljni strateški cilj pružanja izvanredne skrbi o mentalnom zdravlju za ljude koji koriste naše usluge, njihove njegovatelje i obitelji. Ponosni smo na partnerstvo s Virgin Media O2 Business u stvaranju prve britanske bolnice povezane s 5G-om, što nam omogućuje korištenje digitalnih inovacija za poboljšanje ishoda za pacijente. Ovo je vrlo uzbudljiv korak naprijed.”

Sve to zvuči divno (i neki detalji pokazuju kako bi 5G mogao imati praktičniju primjenu u medicini nego prethodni slučajevi uporabe, npr. kirurzi koji operiraju na daljinu), ali pompa oko 5G-a neće impresionirati nikoga tko je ikada morao satima čekati na hitnoj ili provesti pola godine na listi čekanja za određeni zahvat.
Međutim, ako britanski Državni zavod za zdravstvo i njegovi tehnološki partneri uspiju dokazati kako implementacija AI toplinskih mapi i AR slušalica za radnike u održavanju može značajno ubrzati proces liječenja raznih bolesti i boljetica, tada će svi zasigurno podržati ovakav tip inovacije. U suprotnom se ovakva ulaganja u tehnologiju čine suvišnima.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava