Ujedinjeno Kraljevstvo želi pretvoriti ulične svjetiljke u 5G stanice

Autor: Redakcija
event 13.06.2023.
Foto: Shutterstock

Cilj nove inicijative je poboljšati mobilnu povezanost korištenjem postojeće javne infrastrukture.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva predstavila je planove za pretvorbu rasvjetnih stupova u 5G svjetionike u nastojanju da unaprijedi mrežu i poboljša povezanost diljem zemlje. Najavio je to Sir John Whittingdale, britanski ministar za podatke i digitalnu infrastrukturu, tijekom londonskog tjedna tehnologije (12.-16. lipnja 2023.). Vladin Pilot program za pametnu infrastrukturu (SIPP) ima za cilj ojačati mrežu, osobito u ruralnim područjima.

Prema programu, lokalne će vlasti imati priliku postaviti naprednu digitalnu infrastrukturu, uključujući pametnu rasvjetne stupove. Ova inicijativa je suradnja između Ministarstva za znanost, inovacije i tehnologiju i Ministarstva prometa. Osigurat će sredstva do 1,5 milijuna funti za šest lokalnih vlasti. Ta će se tijela zatim udružiti s pružateljima pametnih usluga kako bi nabavili i testirali pametne rasvjetne stupove.

Međutim, pametne ulične svjetiljke služit će kao više od 5G stanice. Bit će dizajnirane tako da nude ne samo mobilnu mrežnu povezanost, već i javni Wi-Fi, punjenje električnih vozila te javnu sigurnost i nadzor okoliša. Vlada vjeruje da korištenjem postojeće infrastrukture lokalne vlasti mogu postići značajne uštede i poboljšati povezanost svojih zajednica.

Jesse Norman, ministar tehnologije i dekarbonizacije, izrazio je svoje mišljenje o inicijativi, rekavši: „Pretvarajući rasvjetne stupove i drugu cestovnu infrastrukturu u pametne uređaje kao što su javni Wi-Fi punktovi, vlada ulaže u načine na koje se svakodnevna prometna infrastruktura može transformirati za zeleniju, čišću budućnost.” Nadalje je dodao da će program poboljšati povezanost u cijeloj zemlji i olakšati pristup punjenju električnih vozila, pridonoseći ciljevima zemlje za postizanje nulte neto stope.

Program Smart Infrastructure Pilots trenutačno prima prijave od lokalnih vlasti UK-a koje ispunjavaju uvjete. Rok za podnošenje zahtjeva je petak, 7. srpnja.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava