PROGNOZA

Ubrzana implementacija malih 5G ćelija je na pomolu

Autor: Redakcija
event 18.08.2022.
Foto: Shutterstock

Prema predviđanjima ABI Researcha, u trenu kada mMIMO makro ćelije više neće moći ispuniti zahtjeve za 5G kapacitetom, krenut će implementacija malih ćelija na otvorenom. Njihov broj počet će rasti oko 2025. godine.

Operatori mobilnih mreža obećavaju svojim pretplatnicima da će 5G pružiti veći kapacitet, veće brzine, veću energetsku učinkovitost, nižu latenciju RAN-a i stvoriti masivnu povezanost. Međutim, to dolazi po cijenu vrtoglavog porasta zahtjeva za mobilnim podatkovnim prometom.

Prema izvješću o analizi aplikacija malih 5G ćelija tvrtke ABI Research za tehnološka istraživanja, svjetski 5G mobilni podatkovni promet dosegnut će 1.676 egzabajta (EB) 2026. godine, što predstavlja složenu godišnju stopa rasta (CAGR) od 63 posto. Brzo rastući podatkovni promet prisiljava teleoperatere da unaprijede svoje mrežne kapacitete. S ograničenim brojem dostupnih novih makro ćelija i ograničenim brojem 5G spektara, najpraktičniji pristup je gusta implementacija malih 5G ćelija – iako isto uz visoku cijenu. Trenutačno makro ćelije masivnog MIMO-a ispunjavaju zahtjeve za 5G kapacitetom, no one vjerojatno neće biti prikladne na duge staže, što čini male ćelije čini ključima.

ABI Research očekuje da će do 2027. biti 13 milijuna implementacija malih 5G ćelija na otvorenom, s tim da bi taj broj trebao zasjeniti i 4G godinu dana kasnije, prenosi Mobile World Live.

„5G male ćelije nadopunjuju makro ćelije, povećavajući kapacitet mreže i proširujući pokrivenost u gusto naseljenim područjima gdje su signali slabi ili nedostupni. One također omogućuju mrežnim operatorima da izvuku veću vrijednost iz svojih postojećih spektara njihovim učinkovitijim iskorištavanjem,” objašnjava Fei Liu, analitičar za 5G industriju i mobilne mrežne infrastrukture u ABI Researchu. „U usporedbi s malim ćelijama prethodne generacije, male 5G ćelije suočavaju se s više izazova u dizajnu i izvedbi. Male 5G ćelije moraju biti manje i lakše dok istovremeno podržavaju veće propusnosti kao što su 100 MHz i 200 MHz. S 5G-om postoji širi raspon scenarija implementacije, što tjera dobavljače da ponude sveobuhvatna rješenja kao podršku svakoj potrebi.”

Na potrošačkom tržištu, operatori u većini zemalja usredotočeni su na implementaciju makro ćelija za 5G. Stvarna stopa rasta podatkovnog prometa određuje vrijeme i opseg izazova mrežnog kapaciteta. Masovna implementacija malih 5G ćelija dogodit će se oko 2025. kada će ponestati kapaciteta mreže na C-pojasu ako ne dođe do uvođenja dodatnog spektra ili zbijanja malih ćelija. Poduzeća i industrijske vertikale već postavljaju male ćelije za svoje privatne 5G mreže.

Liu preporučuje da operatori u početnoj fazi postave male 5G ćelije na lokacijama s već uspostavljenim zamrežjem za makro ćelije: „Male 5G ćelije mogu koegzistirati s makro ćelijama, a mreže koje se samostalno organiziraju pomažu minimizirati rizike od smetnji među ćelijama. Alternativa je da operateri mobilnih mreža počnu implementirati različite frekvencijske pojaseve na malim i makro ćelijama.”

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava