JUNIPER RESEARCH

U 5 godina do 3,2 milijarde 5G veza

Autor: Marina Šunjerga
event 23.08.2021.
Foto: Shutterstock

Nova studija kuće Juniper Research pokazala je da bi do 2026. godine broj 5G veza trebao skočiti na 3,2 milijarde. Time konzultanti najavljuju stopu rasta od 940 posto.

U ovom trenutku na svijetu je 310 milijuna 5G veza, ali se očekuje intenzivan rast do kraja 2021. godine. Naime, konzultanti očekuju jaku investicijsku aktivnost svih telekomunikacijskih tvrtki na globalnom tržištu jer vjeruju da bi 5G mreža mogla donijeti novu priliku za ostvarivanje rasta prihoda i jačanje profitabilnosti naročito kroz monetizaciju usluga koje uključuju prijenos velike količine podataka poput zdravstvenih usluga na daljinu ili gaminga.

Operateri će pokušati maksimizirati povrat na investicije u 5G infrastrukturu osiguravajući usluge koje povećavaju prihode i minimizirajući s druge strane operativne troškove. Alati koji omogućavaju automatizaciju orkestriranja mreže (orchestration of the network) bit će prioritet jer će to operaterima omogućiti veći protok podataka, a time i mnoge prednosti za pretplatnike, istakao je Sam Barker, glavni analitičar Juniper Research za 5Gradar.

Ipak konzultanti tvrde da će prihodi po pametnom mobitelu i dalje padati. Tako bi u idućih pet godina operateri po 5G mobitelu mogli imati prosječno oko 17 dolara mjesečnih prihoda na globalnoj razini što je osjetan pad s današnjih 29 dolara, ali to je trend s kojim se teleoperateri suočavaju već godinama. Studija koju citiramo ističe i da će većina korisnika 5G mreže do 2026. godine biti locirana u području Azije i Pacifika. Naime, čak dvije milijarde veza, odnosno 60 posto ukupnog broja veza koristit će se u tom dijelu svijeta prvenstveno zahvaljujući kineskoj 5G mreži te jakom razvoju na Bliskom istoku. Operateri u Kini, Japanu i Južnoj Koreji već su implementirali ponudu s nižim troškovima za korisnike i to je ubrzalo korištenje 5G pretplata i servisa kao i kupnju mobitela s novom tehnologijom.

Druga pak studija pokazuje da će tržište 5G infrastrukture dosegnuti do 2027. godine vrijednost od 47,7 milijardi dolara, a prosječni godišnji rast u idućim godinama kretat će se oko 67 posto. Takav enorman rast potaknut će manja latencija, koja je jedna od glavnih značajki 5G-a, nova vrsta arhitekture u sustavu telekomunikacija kao i sve veći prijenos mobilnih podataka.

Osim samih korisnika telekomunikacijskih usluga najveći potencijal imat će primjena 5G tehnologija u industriji pa analitičari ističu da bi upravo taj segment mogao imati najveći rast u idućim godinama i to zahvaljujući potencijalima IoT i M2M komunikacijskih tehnologija.

5G će igrati ključnu ulogu u proizvodnji, zdravstvu, obrani i svemirskoj tehnologiji te naravno, automobilskoj industriji. Najveći igrači na tržištu su kineski Huawei, švedski Ericsson, korejski Samsung, finska Nokia, ZTE iz Kine, NEC iz Japana, američki CISCO i CommScope i drugi. Lider je apsolutno Huawei i to u kontekstu ulaganja u centre za razvoj i istraživanje. Naime kompanija ima 36 inovacijskih centara, te 14 R&D centara s razvijenom servisnom mrežom u čak 170 zemalja svijeta.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava