ISTRAŽIVANJE IBM-a

Tri četvrtine šefova telekomunikacijskih tvrtki kažu da su 5G i Edge neophodni za razvoj

Autor: Redakcija
event 08.07.2021.
Foto: Shutterstock

Studija IBM-a pokazala je da dvije trećine čelnih ljudi telekomunikacijskih tvrtki u svijetu drži da su Edge i 5G tehnologije ključne za budući rast poslovanja njihovih organizacija.

74 posto direktora iz najuspješnijih tvrtki uvjereno da će partnerstvo s velikim mrežnim igračima uključujući i „hyperscale“ kompanije biti ključno upravo za strateške interese tih kompanija.

Više od polovice ispitanika u ovoj studiji vjeruje da kompanije koje vode trebaju implementirati umjetnu inteligenciju (AI) i tehnologije automatizacije, kao i strateške platforme u oblaku povezane s raznolikim partnerskim ekosustavom.

Iako postupak uvođenja Edge 5G tehnologija može biti skup, 91 posto vodećih čelnika iz telekomunikacijskog sektora reklo je da očekuje poboljšanja financijskih rezultata u sljedećih pet godina upravo zbog uvođenja spomenutih tehnologija. Za usporedbu, samo 54 posto preostalih ispitanika vjeruje u isto. Također, utrka za pretvaranjem telekomunikacijskih mreža u softverske platforme nastavlja se ubrzavati.

Stoga je jedan od zaključaka IBM-ove studije da telekomi moraju postati platforme koje će iskoristiti sve mogućnosti Edge i 5G tehnologija kako bi uspješno poslovali. Isto tako, automatizacija telekomunikacijskih mreža igra važnu ulogu u transformaciji telekomunikacijskih mreža, a 79 posto čelnika tvrtki s najboljim rezultatima kaže da moraju automatizirati infrastrukturu, operacije i funkcionalnost mreže. Također je važno da pružatelji telekomunikacijskih usluga daju izravan pristup svim mogućnostima automatizacije kompanijama, dok 61% smatra da bi isto trebalo proširiti na partnerske ekosustave.

Spomenuto istraživanje pokazuje da 71 posto telekomunikacijskih operatora procjenjuje da će tehnologija računalstva u oblaku postati tehnologija koja će biti osnova za postizanje novih rezultata u sljedeće 2-3 godine, a 61 posto vjeruje da je to slučaj i s 5G. U tom kontekstu, 60 posto ispitanika smatra posebno važnim ojačati sigurnost i povjerljivost podataka kako bi pružili što kvalitetniju uslugu svojim korisnicima u naredne dvije do tri godine, a gdje će poseban naglasak biti upravo na sigurnosti podataka.

Globalni trend koji vidimo na području telekomunikacija pokazuje kako se direktori telekomunikacijskih kompanija sve više okreću izgradnji otvorenih hibridnih cloud platformi koje mogu podržati sve raznolikiji i fleksibilniji partnerski ekosustav – komentira Tomislav Balun, poslovni direktor, IBM Hrvatska pa dodaje da IBM surađuje s telekomima širom svijeta pružajući im podršku u transformaciji poslovnih procesa i infrastrukture, stvaranju inovacija i korisničkog iskustva u vremenu 5G ere.

Istraživanje IBM-ovog instituta za poslovnu vrijednost (IBM Institute for Business Value – IBV) tražilo je mišljenja 500 izvršnih direktora iz telekomunikacijskog sektora iz 21 zemlje.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava