BANKARENJE I 5G

Transakcije i odobravanje kredita brže, a sigurnost novca za računu raste

Autor: Marina Šunjerga
event 11.06.2021.
Foto: Shutterstock

Svi smo već navikli na plaćanje beskontaktnim karticama, m-banking, brze transakcije pa čak i mobilne novčanike, ali nova generacija mreže, 5G mreža donijet će novu transformaciju bankarskom sektoru.

Koronakriza usporila je donekle digitalizaciju bankarstva, koje je, doduše objeručke prihvatilo digitalizaciju, ali implementacija nove mreže donijet će novi polet i inicijativu za brzim uvođenjem novih usluga i bankarskih kanala. Naime brzina prijenosa podataka i manja latencija upravo su za bankarski sektor i transakcije ključni jer ne samo da osiguravaju brži protok novca već i ono puno važnije – znatno sigurniji.

Kako ćemo bankariti u budućnosti i na kojih pet načina će 5G mreža utjecati na bankarske usluge i cijeli sektor?

Instant kupovina proizvoda

5G ima znatno bolju latenciju od postojeće mreže pa će se iskustvo m-bankinga dodatno približiti pojmu kupovine u realnom vremenu. Tako bi uz pomoć 5G mreže svakodnevica mogao postati shopping skeniranjem proizvoda iz kataloga ili web stranica. Brže i jednostavnije kupnje povećat će popularnost mobilnih i digitalnih plaćanja što otvara velike mogućnosti u kreiranju novih bankarskih proizvoda i aplikacija. 5G tehnologija tako omogućuje efikasnije aplikacije koje većinu podataka spremaju u cloud, a uporaba IoT može povećati interakciju klijenata.

Nova generacija korisničkih usluga

Potrošači puno očekuju od novih tehnologija pa će se od banaka tražiti nova razina personalizacije usluga i proizvoda. Klijenti žele da banke predvide njihove potrebe i kreiraju nove usluge, a, kao i u zdravstvu, skloni su virtualnim asistentima, pa bi se banke trebale okrenuti implementaciji umjetne inteligencije, ili pak VR virtualne realnosti, kako bi ponudile tehnološki napredna rješenja za klijente. Primjerice VR se može koristiti za stvaranje takozvane digitalne poslovnice kako bi banke ipak zadržale svojevrsni ljudski kontakt s klijentima. Banke bi trebale nuditi i video pozive klijentima umjesto sastanaka u poslovnicama, ali i koristiti tehnologije za analizu svojih klijenata kako bi bolje razumjele njihove financijske navike i potrebe.

Širenje broja klijenata i 5G bankomati

U mnogim ruralnim sredinama nema poslovnica banaka pa su klijentima bankarske usluge i manje poznate i manje dostupne. Primjenom VR tehnologija i unaprjeđenjem mobilnog bankarstva digitalna banka može doći do šireg broja klijenata, a 5G tehnologija pomaže i u održavanju bankomata na daljinu pa je i u tom dijelu širenje na ruralna područja lakše. Uz pomoć mreže nove generacije bankomati se mogu popravljati na daljinu uz pomoć AR naočala koje omogućuju zaposleniku banke kontakt s tehničarima u realnom vremenu što u konačnici znači i brži popravak.

Brža obrada kredita i odobravanje velikih transakcija

5G može pojednostaviti procese vezane za odobrenje velikih transakcija ili većeg broja transakcija. Prethodno je jako bitno za protok novca koji uz pomoć novih tehnologija mora biti znatno brži. S obzirom na potencijal ubrzanja obrade podataka i analizu podataka o klijentu te individualizirani pristup klijentu za očekivati je znatno bržu obradu zahtjeva za kredite. Naime, 5G ne samo da banke može ubrzati već može i cijeli proces učiniti učinkovitijim procesuirajući podatke u realnom vremenu. Pritom ne treba zanemariti da analiza podataka donosi i veću preciznost u donošenju odluke o kreditiranju.

Rast sigurnosti i prevencija prevara

Brže transakcije i protok podataka smanjuju mogućnost prevare, ali i povećavanju sigurnost i klijenata i banaka. Banke će uz pomoć 5G tehnologije moći klijente identificirati uz pomoć biometričkih podataka u realnom vremenu, ali i po geolokaciji što će smanjiti prijevare u transakcijama i olakšati dokazivanje pokušaja krađe identiteta. Može se povećati i proaktivna prevencija prevara u financijskom svijetu i umanjenje lažnih transakcija koje su jedan od najvećih izazov u bankarstvu 21. stoljeća.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava