TikTok otvorio prvi data centar u Europi

Autor: Editorial
event 05.10.2023.
Foto: Shutterstock

Društvena mreža otvorila je u Irskoj svoj inauguralan europski podatkovni centar kako bi selidbom podataka europskih korisnika na Stari kontinent otklonila strahove od potencijalnog narušavanja privatnosti i nadzora iz Kine.

Tvrtka je otkrila da se europski korisnički podaci od 5. rujna prenose na servere smještene u Dublinu, kao dio svojih stalnih napora da se pozabave pitanjem privatnosti podataka koje se postavlja zbog poveznice ove platforme za dijeljenje videa s Kinom.

TikTok, u vlasništvu kineske tvrtke ByteDance, tvrdi da nikada nije dostavljao podatke Pekingu, iako su kritičari zabrinuti da bi kineska država potencijalno mogla zatražiti pristup u bilo kojem trenutku.

Osim toga, društvena mreža je odobrila pristup europskoj sigurnosnoj tvrtki za obavljanje revizija kibernetičke sigurnosti i kontrolu zaštite podataka. Ovom inicijativom, pod imenom „Projekt djetelina”, naglašava se ključna uloga koju igra Irska. Provodi se istodobno s „Projektom Teksas”, na temelju kojeg su se 2020. obećale slične mjere američkim zakonodavcima.

Ranije ove godine TikTok se susreo s različitim vladinim ograničenjima uslijed zabrinutosti o kibernetičkoj sigurnosti i privatnosti. Brojne institucije, uključujući britansku vladu, Europski parlament, Europsku komisiju i Vijeće EU-a, odlučile su zabraniti aplikaciju na uređajima dužnosnika.

Jedan od glavnih potencijalnih problema europskih sigurnosnih tijela je mogućnost da kineska država dobije pristup korisničkim podacima koje TikTok pohranjuje. Tim nametnutim zabranama sugeriralo se da bi Peking mogao pristupiti e-pošti, kontaktima i drugim komunikacijama ako osoba ima aplikaciju na svom uređaju.

Kako bi otklonio ove brige, TikTok će sada lokalno pohranjivati podatke europskih korisnika. Tvrtka sada ima operativni data centar u Dublinu, s planovima za još jedan u Irskoj i jedan u regiji Hamar u Norveškoj. Podaci koji pripadaju više od 150 milijuna korisnika TikToka u Europi bit će usmjereni kroz jedan od ova tri centra.

U ažuriranju projekta, uz najavu prvog operativnog data centra, TikTokov potpredsjednik za javnu politiku u Europi, Theo Bertram, otkrio je da će sigurnosna tvrtka treće strane neovisno revidirati TikTokove operacije u data centru.

NCC Group, globalna tvrtka za kibersigurnost s uredima diljem Europe, dobila je povjerenje da pomno provjerava TikTokove kontrole podataka te izvještava o svim incidentima. TikTok je naglasio da će NCC Group identificirati i odgovoriti na sve „sumnjive ili neredovne pokušaje pristupa” dok paralelno radi na poboljšanju sigurnosti.

TikTok i NCC Group namjeravaju u nadolazećim mjesecima surađivati s donositeljima politika diljem Europe u nadolazećim mjesecima kako bi razjasnili kako će ovaj sustav funkcionirati u praksi.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava