JOŠ JEDNA KONTROVERZA

TikTok je u Europi kažnjen s 345 milijuna eura jer nije zaštitio djecu

Autor: Redakcija
event 19.09.2023.
Foto: Shutterstock

Irski regulator za velike tehnološke tvrtke tvrdi da je platforma, među ostalim prekršajima, stavila račune korisnika od 13 do 17 godina na javno.

Googleov glavni regulator u Europskoj uniji, irski Data Protection Commisioner (DPC) nametnuo je kaznu od 345 milijuna eura (368 milijuna dolara) TikToku, navodeći kao razlog neuspjeh aplikacije da adekvatno zaštiti djecu. DPC, odgovoran za nadzor poslovanja TikToka u EU-u, objavio je ovu odluku u petak, 15. rujna, ustvrdivši da je tvrtka prekršila Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR).

Istraga koju je proveo DPC otkrila je da su tijekom drugog dijela 2020. zadane postavke TikToka bile loše u pogledu zaštite računa maloljetnika. Primjerice, primijećeno je da su novostvoreni dječji profili postavljeni kao javni prema zadanim postavkama, dopuštajući svima na internetu da im pristupe. TikTok također nije uspio adekvatno informirati djecu o ovim rizicima privatnosti i koristio je taktike poznate kao „tamni uzorci” kako bi potaknuo korisnike da otkriju više osobnih podataka.

Nadalje, TikTokova značajka pod nazivom Family Pairing, osmišljena kao alat za roditeljsku kontrolu, nije zahtijevala provjeru je li odrasla osoba koja nadzire djetetov račun pravi roditelj ili skrbnik, što predstavlja kršenje zakona EU-a o privatnosti. Ovaj propust implicira je da je u teoriji bilo koja odrasla osoba mogla ugroziti zaštitu privatnosti djeteta.

Presuda DPC-a daje TikToku rok od tri mjeseca da ispravi ove povrede zakona i uključuje službenu opomenu.

TikTok je istog dana odgovorio objavom na blogu, izrazivši svoje neslaganje s određenim aspektima odluke. Prema riječima TikTokove šefice za privatnost u Europi, Elaine Fox, mnoge kritike iz presude više nisu primjenjive zbog mjera koje je tvrtka provela početkom 2021. Te mjere uključuju postavljanje postojećih i novih računa privatnima prema zadanim postavkama za korisnike u dobi od 13 do 15 godina. Osim toga, TikTok planira uvesti redizajnirani postupak registracije računa kasnije ovog mjeseca za nove korisnike od 16 i 17 godina, koji će prema zadanim postavkama biti privatni.

Iako TikTok nije specificirao promjene u postupku provjere značajke Family Pairing, tvrtka je izjavila da je s vremenom poboljšala značajku novim opcijama i alatima. TikTok je također naglasio da se prema nijednim od nalaza regulatora ne može zaključiti da TikTokove mjere provjere dobi krše zakon EU-a o privatnosti i zaštiti podataka.

Međutim, ovo nije prva kontroverza kineske društvene mreže na temu. TikTok se još u travnju suočio s novčanom kaznom u iznosu od 12,7 milijuna funti u Ujedinjenom Kraljevstvu uslijed raznih kršenja propisa o zaštiti podataka, uključujući zlouporabu osobnih podataka djece.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava