KONCENTRACIJA

Telemachu odobreno preuzimanje Optime

Autor: Redakcija
event 18.01.2022.
Foto: Telemach

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je temeljem odredbi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja je krajem 2021. godine odobrila koncentraciju Telemach Hrvatska d.o.o. i OT-Optima Telekom d.d. na prvoj razini. Optima je, podsjećamo, do srpnja 2021. bila pod upravljanjem Hrvatskog Telekoma.

Riječ je o vertikalnoj koncentraciji, budući da Telemach i Optima djeluju na vertikalno povezanim i komplementarnim tržištima.

Telemach će provedbom predmetne koncentracije prvenstveno ući na tržište pružanja elektroničkih komunikacijskih usluga u nepokretnim mrežama na kojima je prisutna isključivo Optima te će preuzeti tržišne udjele Optime. U horizontalnom smislu doći će do minimalnog preklapanja djelatnosti s Optimom, i to na tržištima maloprodaje širokopojasnog pristupa internetu te prijenosa televizijskih programa uz plaćanje naknade, na kojima je trenutno Telemach prisutan marginalno, pojasnio je AZTN.

Osim tržišta elektroničkih komunikacijskih usluga na kojima će predmetna koncentracija prvenstveno imati učinke, Telemach je, putem povezanih poduzetnika, među kojima je najznačajniji nakladnik medija Nova TV, prisutan i na tržištu televizijskog oglašavanja na kojem su RTL i HRT najznačajniji tržišni takmaci povezanim poduzetnicima Telemacha na tom tržištu. Također, prisutan je i na tržištu pružanja usluga televizijskih kanala na veliko na teritoriju Republike Hrvatske na kojima Optima i ostali operatori elektroničkih komunikacijskih usluga sudjeluju kao kupci.
Stoga se, u kontekstu potencijalnih učinaka predmetne koncentracije, a s obzirom na tržišni udjel Nove TV na tržištu televizijskog oglašavanja, od strane AZTN-a razmotrila mogućnost nastanka vertikalnih učinaka jednostranim zatvaranjem tržišta televizijskog oglašavanja prema konkurentima s tržišta elektroničkih komunikacijskih usluga kao posljedica provedbe koncentracije.

U konačnici je utvrđeno kako je razumno za pretpostaviti da pružatelji elektroničkih komunikacijskih usluga Telemach i Optima, ne bi prisutnošću putem Nove TV na tržištu televizijskog oglašavanja mogli ugroziti poziciju vodećih konkurenata, HT-a i A1, budući da su i Optima i Telemach najmanji operatori nepokretnih i pokretnih mreža na hrvatskom tržištu.

AZTN je u ovom postupku ocjene zatražio stručno mišljenje od Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) kao sektorskog regulatora na tržištima elektroničkih komunikacijskih usluga. HAKOM je u svom očitovanju naveo kako u budućnosti očekuje pozitivne sinergijske učinke predmetne koncentracije na daljnje održivo tržišno natjecanje i ubrzani razvoj tržišta elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj.

Osim pozitivnih učinaka na jačanje tržišnog natjecanja, stvaranjem trećeg tržišnog takmaca dugogodišnjim vodećim takmacima na tržištu, trebale bi nastupiti i koristi za potrošače, zaključuje regulator. U nedavnom intervjuu hrvatskim medijima glavni direktor za tehniku Telemach Hrvatska Nenad Šlibar istaknuo je da je kompanija osigurala 1,7 milijardu kuna za modernizaciju mobilne mreže, izgradnju 5G mreže te izgradnju najsuvremenije optičke mreže. Podsjetio je da su u veljači započeli s izgradnjom 10 Giga optičke mreže, koja je dostupna za 35 tisuća kućanstava. Najavio je da će, nakon Zagreba i dijela Rijeke, 5G mreža uskoro biti završena i u Splitu, a do sredine ove godine 5G mrežom planiraju pokriti cijelu Hrvatsku. Istaknuo je i da razmišljaju da ponude uslugu na 5G mreži koja bi bila vrlo slična takozvanom pokućnom internetu kojeg na 4G tehnologiji pružaju već nekoliko godina.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava