PREUZIMANJE

Telemach Hrvatska kupio Optima Telekom

Autor: Redakcija
event 24.01.2022.
Foto: Telemach

Telemach Hrvatska, nakon što je transakciju odobrila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, kupio je većinski udio Optima Telekoma. Preuzevši paket koji je posjedovao Hrvatski Telekom, Telemach Hrvatska postao je vlasnikom 54,31 posto dionica Optima Telekoma, od čega je 36,90 posto dionica bilo u vlasništvu Zagrebačke banke, dok je 17,41 posto dionica bilo u vlasništvu društva HT holdinga, tvrtke u stopostotnom vlasništvu HT-a.

„Ovaj sporazum predstavlja korak dalje u našem planu da transformiramo Telemach Hrvatska u potpuno konvergentnu telekom kompaniju koja nudi cijeli niz telekomunikacijskih usluga, uključujući i TV, i to na vlastitoj infrastrukturi”, rekao je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska pa dodao da kompanija očekuje kako će Hrvatski sabor uskoro razmotriti izmjene Zakona o elektroničkim medijima te da su uvjereni „kako će uslijediti te izmjene zakona i usklađivanje s praksama drugih članica Europske Unije koje će omogućiti da ovu transakciju zaključimo te uvrstimo TV usluge u našu širu telekomunikacijsku ponudu u Hrvatskoj.”

Prema uvjetima sporazuma, zaključivanje transakcije ovisi o promjeni hrvatskog Zakona o elektroničkim medijima, koji trenutno zabranjuje vertikalnu integraciju između TV nakladnika i operatora koji vrši prijenos medijskog sadržaja. Dogovor je također uvjetovan odobrenjem nadležnih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja.

Ugovorom o kupoprodaji vrijednost 100 posto Optima Telekoma određena je na iznos od 639 milijuna kuna što je pet EBITDA, odnosno dobiti prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova u 2020. godini.
Ukupni očekivani novčani priljevi za Hrvatski Telekom odredit će se uzimajući u obzir određene ugovorene predefinirane parametre, a cijena po dionici iz ugovora bit će niža od tromjesečnog ponderiranog prosjeka koji bi se primjenjivao od strane kupca u okviru obvezne ponude za preuzimanje (ponderirani prosjek cijena dionice Optime ostvarenih na uređenom tržištu u periodu između 8. travnja 2021. i 8. srpnja 2021. godine).

Proces prodaje dionica Optime Telekoma je započeo 31. siječnja 2020. godine objavom javnog poziva za podnošenje ponuda te kasnijim odabirom investicijske banke Credit Suisse (Deutschland) Aktiengesellschaft sa sjedištem u Frankfurt am Main koja je vodila proces prodaje, a koju su zajedno angažirali Hrvatski Telekom i Zagrebačka banka.
Kako ističu iz United Grupe unutar koje posluje Telemach Hrvatska ovaj dogovor je logičan korak u predanosti United Grupe da hrvatskim korisnicima pruži telekomunikacijske usluge najnovije generacije. United Grupa ulaže 130 milijuna eura u modernizaciju mobilne mreže Telemacha Hrvatska kako bi poboljšala kvalitetu, proširila pokrivenost i korisnicima ponudila cjelovito 5G iskustvo. Također, Grupa ulaže 100 milijuna eura u izgradnju najmodernije optičke mreže na kojoj hrvatskim korisnicima već nudi fiksnu telefoniju i superbrzi širokopojasni Internet s brzinama od 300 Mbps do 2 Gbps.

Nakon što transakcija bude zaključena, 125.000 pretplatnika širokopojasne mreže i 55.000 korisnika pay-TV usluge Optima Telekoma će postupno imati koristi od spomenutih ulaganja i novih modernih usluga koje će omogućiti konvergenciju s mobilnom uslugom te poboljšati kvalitetu i korisničko iskustvo.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava