EKOINTELIGENTNI

Telekomunikacijski stupovi sutrašnjice dostupni već danas!

Autor: Redakcija
event 13.09.2022.
Foto: 5G.hr

O drvenim konstrukcijama, ekološkoj budućnosti u Hrvatskoj i efikasnom smanjenju ugljičnog otiska razgovarali smo s dr. sc. Deanom Čizmarom, profesorom na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

Trenutačno se u svijetu, više nego ikad, fokus prebacuje na ekologiju, smanjenje emisija CO2 te ključne riječi green i digital.

Današnji sugovornik 5g.hr portala, Dean Čizmar, predaje predmete Drvene konstrukcije, Drvene inženjerske konstrukcije te Proračuni modeliranja konstrukcija. Doktorirao je na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, iz područja nosivih konstrukcija.

U intervjuu navodi: „Kao društvo trošimo ogromne količine resursa (…). U zadnjih tridesetak godina značajno se više priča o emisijama ugljičnog dioksida; utjecaj čovjeka je vrlo velik. Mi smo sad došli do jednog trenutka gdje moramo, kao društvo, zauzeti jak i čvrst stav vezano uz emisije ugljičnog dioksida. Građevinarstvo, primjerice, ima vrlo velike emisije.“

Na pitanje što uzrokuje najveću štetu u okolišu, prof. Čizmar odgovara: „’Šteta’ je teška riječ, ali imamo, recimo, metale, građevinske čelike, koji imaju vrlo visoki ugljični otisak. Uporabom tih materijala povećavamo problem stakleničkih plinova i globalnog zagrijavanja. Samo drvene konstrukcije imaju ugljični otisak koji je zapravo negativan.“

Kada govorimo o temi smanjenja ugljičnog dioksida, postoji nekoliko efikasnih načina, ali bitan je i angažman vlada i država: „Jedan od načina smanjenja ugljičnog otiska je da se rade posebne izolacije na građevinama – građevinskim mjerama, strojarskim mjerama, određenim pametnim osvjetljenjima, novim sustavima grijanja, a jedna od najvažnijih stvari je korištenje održivih materijala. Tu definitivno drvene konstrukcije imaju veliku primjenu.”

O važnosti korištenja održivih materijala za društvo u cijelosti, profesor Čizmar komentira: „Mi kao društvo moramo subvencionirati tu gradnju i koristiti taj resurs koji je održiv, obnovljiv i koji možemo koristiti na taj način. Ljudi, kada žive okruženi drvenim konstrukcijama, nekako se bolje osjećaju. Postoje čak i različita istraživanja koja su radili i psiholozi diljem svijeta, gdje se pokazalo da su drvene konstrukcije nekako svojstvenije ljudima i da se puno bolje osjećaju okruženi drvom i drvenim konstrukcijama.”

To je jedan resurs koji je puno održiviji nego čelik. Smatram da je to definitivno budućnost.

dr. sc. Dean Čizmar

Konkretno, razgovarali smo o stupovima tvrtke Ecotelligent, koje u Hrvatskoj i regiji ekskluzivno distribuira tvrtka Markoja. Profesor je ovakav tip infrastrukture analizirao na sljedeći način: „Stupovi poput ovih [Ecotelligent] jako se dobro uklapaju u okoliš, svaki tip okoliša, pogotovo u ruralnim područjima. Njegove prednosti, sve o čemu smo pričali; imamo održiv materijal, gdje možemo s tim resursima adekvatno upravljati i možemo točno odrediti koliko resursa imamo i možemo, na neki način, upravljati resursima.” U vezi s mehaničkom otpornosti i stabilnosti ovakvih konstrukcija, dr. sc. Čizmar naglašava da one ispunjavaju sve europske norme, a svi ti materijali (od drva i betona do čelika) jednako su pouzdani.

Istaknuo je i najveću prednost drvenih konstrukcija u usporedbi s drugim građevinskim materijalima: „Ono što je najvažnije, mi ovdje imamo značajno, značajno manji utjecaj emisije CO2 nego u slučaju korištenja drugih materijala.“

Budućnost drvenih konstrukcija i preciznije, drvenih telekomunikacijskih stupova u Republici Hrvatskoj je veoma obećavajuća. „Drveni stupovi u Hrvatskoj imaju veliku budućnost. U zadnjih desetak godina imamo veliki razvoj, recimo, drvenih kuća”, tvrdi prof. Čizmar te zaključuje:

Ovo je novi, inovativni proizvod, praktički nitko dosad nije imao takav proizvod. Mislim da će ovo biti jako dobro i da ima veliku budućnost u Hrvatskoj, što je potpuno opravdano i drago mi je da je netko prepoznao važnost drvenih konstrukcija – važnost održivog razvoja.

Cijeli intervju možete pogledati u nastavku.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava