NOVO NORMALNO

Svaki deseti Hrvat koristi umjetnu inteligenciju u zdravstvu

Autor: Marina Šunjerga
event 03.05.2021.
Foto: Shutterstock

Oko 10 posto građana Hrvatske tijekom pandemije koristi rješenja umjetne inteligencije za zdravstvene usluge tijekom pandemije, pokazalo je istraživanje koje je proveo Ipsos.

Naime, na pitanje koristite li umjetnu inteligenciju radi vašeg zdravlja bilo mobilne aplikacije, digitalnog asistenta ili neke tehnološke opcije 10,1 posto ispitanika odgovorilo je potvrdno. Zanimljivo je da moderna rješenja u zdravstvu češće koriste muškarci nego žene, a očekivani je podatak da se aplikacijama ili digitalnim asistentima koriste mlađi građani pa je tako najveći udio korisnika usluga na bazi umjetne inteligencije u području zdravstva među mlađima od 40 godina. Ipak i 6,3 posto građana starijih od 60 godina koristi nove usluge i prilagodili su se novom normalnom. Među visoko obrazovanim građanima čak 15,7 posto je onih koji koriste ove usluge, a natprosječan je udio i onih koji koriste digitalne usluge i među zaposlenima. Iznenađujuće je da svega dva posto studenata i učenika koristi modernije tehnologije međutim mogla bi to biti posljedica manje zainteresiranosti za zdravstvene usluge.

Zanimljivost istraživanja je da je najmanji broj ispitanih kao izvor informacija o AI uslugama navodi liječnike i ljekarnike već su za nove mogućnosti saznali usmenom predajom od bliskih osoba ili putem medija. Istraživanje Zdravstvo u doba pandemije je provedeno u četiri velika grada Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku.

Rezultati iz Hrvatske potvrđuju globalne trendove koje je istraživala konzultantska kuća PwC a koji pokazuju da građani žele koristiti digitalne platforme u zdravstvu. Po tom istraživanju čak 91 posto anketiranih građana koji su koristili video postavke virtualne skrbi, koja uključuje široki krug usluga od procjene zdravstvenog stanja do brige o kroničnim bolestima, izjavilo da bi ju ponovno koristili kao nadomjestak osobnom posjetu liječniku. Isto tako većina ispitanika, odnosno dvije trećine njih voljno bi bilo sudjelovati u kliničkim ispitivanjima putem digitalnih alata s daljinskim nadzorom pacijenta i virtualnim interakcijama pa su skloni upotrebi tehnologije za dostavljanje podataka, virtualnim intervjuima s istraživačkim timom pa čak i korištenjem uređaja za daljinsko praćenje zdravlja.

Istraživanje je iznjedrilo četiri vodeća trenda: očekivanja pacijenata za češćom upotrebom virtualne skrbi, zahtjev za boljom razmjenom podataka institucija, razvoj digitalnih i virtualnih kliničkih ispitivanja te osiguranje lokalne dobave kako bi se umanjila izloženost poremećajima u sustavu dobave. Svi su ovi trendovi nastali pod jakim utjecajem Covid krize odnosno promjena koje je novo normalno dovelo u naše živote. Stručnjaci iz PwC-a ističu da će ta četiri područja biti glavne teme u idućih godinu do dvije dana.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava