Subvencija od 20 milijuna eura za hrvatski projekt baterija za elektroenergetsku mrežu

Autor: Redakcija
event 15.09.2022.
Foto: Shutterstock

IE-Energy, startup tvrtka iz Rijeke, dobila je odobrenje subvencije od 19,8 milijuna eura za projekt izgradnje sustava pohrane električne energije na razini mreže.

Europska komisija dodijelila je 19,8 milijuna eura u obliku državne pomoći za niz projekata za pohranu električne energije na razini elektroenergetske mreže. Subvencija je dodijeljena kompaniji IE-Energy iz Rijeke. Ovaj iznos pokrit će oko 30 posto troškova za seriju baterijskih sustava koji su planirani za izgradnju u okolici Šibenika.

Sustavi imaju zadaću stabilizirati elektroenergetsku mrežu, tj. održavati ravnotežu između proizvodnje i potrošnje. Europska je komisija zaključila da je navedeni projekt u skladu sa Smjernicama o državnim potporama za klimu, zaštitu okoliša i energiju, a da je potpora potrebna za rješavanje trenutnog tržišnog nedostatka, s obzirom na činjenicu da u Hrvatskoj nisu postojali poticaji za usluge uravnoteženja na razinama elektroenergetske mreže.

Ovaj je projekt od iznimne važnosti jer će doprinijeti i modernizaciji mreže i povećanju sigurnosti opskrbe energijom, kako za Hrvatsku, tako i za EU. Prvi baterijski sustav IE-Energy će graditi kod Šibenika, a on će biti kapaciteta 100 MWh uz snagu od 50 MW.

Prva faza projekta, snage 10 MW i kapaciteta 22 MWh, trebala bi biti dovršena tijekom prvog tromjesečja 2023. godine. Puni kapacitet bit će nadograđen do 2024., a ukupna investicija iznosit će oko 70 milijuna eura. Usluge stabilizacije mreže konzumirat će Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS).

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava