RIJEČ ZNALCA

Stuart Russell: AI je potencijalna atomska bomba, hitno je potrebna međunarodna regulacija

Autor: Redakcija
event 09.11.2021.
Foto: Shutterstock

„Zajednica koja razvija umjetnu inteligenciju još se nije prilagodila činjenici da počinjemo imati zaista veliki učinak na stvarni svijet, smatra poznati stručnjak za AI i autor više knjiga o umjetnoj inteligenciji Stuart Russell.

U razgovoru za The Guardian rekao je kako su stručnjaci „uplašeni” vlastitim uspjehom na ovom polju te je napredak umjetne inteligencije usporedio s – razvojem atomske bombe.

Danas je teško predvidjeti kada bi umjetna inteligencija mogla premašiti ljudsku inteligenciju – u najoptimističnijim scenarijima to će biti za desetak godina, a u onim pesimističnim za nekoliko stotina godina. Točan odgovor nitko ne zna, no podsjetio je kako većina stručnjaka smatra da će to biti tijekom ovog stoljeća. Što će se dogoditi u tom slučaju, nitko ne zna, a možda niti ne želimo saznati pa je Russell još jednom pozvao na postizanje međunarodnog dogovora s kojim bi se regulirao razvoj AI.

Naglasio je kako je potrebna hitna akcija s kojom bi se osigurala kontrola nad superinteligentnom umjetnom inteligencijom. Upozorio je da je AI razvijena po specifičnoj metodologiji i s općenitim pristupom, a da ljudi nisu dovoljno oprezni u korištenju takvog sustava u stvarnim životnim situacijama. Naveo je primjer da se često najavljuje kako bi AI u budućnosti mogla pomoći u liječenju brojnih bolesti, no ako od umjetne inteligencije zatražimo da što prije pronađe lijek za rak, to bi moglo biti iznimno opasno.

Naime, dok AI pokušava pronaći način za liječenje raka, s druge strane u isto vrijeme može vršiti eksperimente nad ljudima i pokušati pronaći način s kojim može izazvati tumore u cijeloj ljudskoj populaciji. Ukratko, umjetna inteligencija mogla bi ljude iskoristiti kao pokusne kuniće u eksperimentima koji bi mogli biti fatalni za cijelo čovječanstvo.

No da bi AI bila opasna za ljude, njena inteligencija čak niti ne mora premašiti ljudsku inteligenciju te je podsjetio samo na algoritme koji odlučuju što će se prikazivati na društvenim mrežama. S objavama internih dokumenata o Facebooku mogli smo saznati koliko sadržaj koji nam se svakodnevno prikazuje na društvenim mrežama može biti štetan i opasan te je krajnji rezultat da algoritmi počinju manipulirati korisnicima te im „ispirati mozak” tako da njihovo ponašanje postane predvidljivo.

„Prilično smo uplašeni do sada postignutim u razvoju umjetne inteligencije”, komentirao je za The Guardian i posebno naglasio primjenu tehnologije u vojne svrhe. „To me malo podsjeća na ono što se dogodilo u fizici, kada su fizičari znali da atomska energija postoji, mogli su mjeriti mase različitih atoma i shvatiti koliko bi se energije moglo osloboditi ako bi se izvršila pretvorba između različitih vrsta atoma […] A potom je nastala atomska bomba i oni na to nisu bili spremni.”

Kako bi se izbjegli brojni potencijalni problemi, rekao je kako se AI i strojevi trebaju razvijati tako da uvijek provjeravaju ispunjavanje svojih ciljeva s ljudima, kako ne bi djelovali na svoju ruku. Također, naglasio je kako postoji izbor za budućnost u kojoj ćemo živjeti, a od velike je važnosti da i javnost sudjeluje u tim izborima jer će upravo javnost od tog imati (ili neće imati) koristi.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava