PROMET

Stellantis sudjeluje u testiranju vozila povezanih 5G tehnologijom za sigurnosne obavijesti u stvarnom vremenu

Autor: Redakcija
event 07.04.2022.
Foto: Shutterstock

5G Automotive Association testira sigurnosne obavijesti u stvarnom vremenu unutar vozila i u odnosu na pješake koristeći brzi 5G i edge tehnologiju s višestrukim pristupom.

Stellantis je sudjelovao u testiranju uživo automobila povezanih 5G mobilnom tehnologijom i edge tehnologijom s višestrukim pristupom (MEC) koju je organizirala 5G Automotive Association (5GAA) u Blacksburgu, Virginiji. Testiranje uživo novog koncepta sigurnosti za vozače i pješake koristi novu roaming tehnologiju za sigurnost sudionika u prometu.

„Ultimativni cilj tehnologija nove generacije je učiniti ceste sigurnijim za vozače i pješake,“ rekao je Ned Curic, CTO Stellantisa. „Jeep Wrangler 4xe hibrid savršen je primjerak za takve testove uživo, opremljen V2X tehnologijom (vehicle-to-everything) i upozorenjima za sigurnost vozača. S 5GAA radimo s vodećim igračima u industriji diljem svijeta, kako bismo utabali put za autonomnu tehnologiju koja će donijeti benefite našim proizvodima, a na kraju – i našim kupcima.“

Stellantis je aktivan u nekoliko globalnih inicijativa, uključujući i slična testiranja u Torinu, koja ocjenjuju 5G mobilnu tehnologiju i upravljanje velikom količinom podataka, uključujući i konfiguraciju računalnih sposobnosti unutar automobila. Velika brzina bežične komunikacije ključni je element za postizanje veće autonomije automobila, kao i za budućnost povezanosti servisa i tehnologija kretanja.

Testna oprema instalirana na Jeep Wrangleru 4xe hibridu omogućava vozilu da obavijesti infrastrukturu u blizini o svojoj poziciji, kako bi ona obavijestila pješake i ostala vozila, ali i primala hitne informacije s mobilnih mreža.
5GAA koncept „spojenog“ automobila koristi postavljene kamere i senzore za prikupljanje detaljnijih informacija, što nadodaje na ono što automobil može vidjeti koristeći vlastitu tehnologiju. Uz pomoć brze 5G tehnologije i MECa, sistem može promptno donijeti odluku na lokaciji gdje se informacije prikupljaju (primjerice, na raskrižju) i obavijestiti vozila i pješake u blizini.

Partneri 5GAA koji su bili uključeni u Virginia program su i Intel, Verizon, American Tower, CapGemini, Telus, Harman, Virginia Tech Transportation Institute (Institut za tehnološki transport Virginije) i Virginia Department of Transportation (Ministarstvo za promet Virginije).

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava