SpaceX-ova raketa Starship eksplodirala u zraku nekoliko minuta nakon povijesnog lansiranja

Autor: Redakcija
event 21.04.2023.
Foto: Shutterstock

NASA je odabrala Starship za prijevoz astronauta na Mjesec krajem 2025. Misija poznata kao Artemis III prva je takva misija od programa Apollo 1972.

Raketa visoka 120 metara, s 33 motora, lansirana je na prvi probni let bez posade sa SpaceX-ovog poligona Starbase u Boca Chici, Teksas.

Iz tvrtke su se nadali da će Starship u najboljem slučaju letjeti 90 minuta, s ciljem da napravi punu orbitu oko Zemlje i sruši se u Tihi ocean.

Međutim, samo četiri minute nakon lansiranja, gornja faza rakete nije se odvojila od donje i letjelica je eksplodirala.

SpaceX je tweetao da je došlo do „brzog, neplaniranog rastavljanja prije odvajanja faze.”

Musk najavio nastavak testova

Unatoč tome, dužnosnici SpaceX-a zadovoljni su uspješnim lansiranjem i proglasili su ovaj pokušaj uspješnim probnim letom.

„Čestitke ekipi SpaceX za ovaj sjajan primjer probnog leta”, napisao je šef Elon Musk na Twitteru. Mnogo smo naučili za sljedeće testno lansiranje kroz nekoliko mjeseci.”


Letjelica viša od Kipa slobode trebala je biti lansirana u ponedjeljak, no u posljednjim minutama odbrojavanja objavljeno je da se let odgađa na najmanje 48 sati, a razlog je bio zamrznuti ventil za tlak u pogonskoj raketi.

Starship se sastoji od 50-metarske svemirske letjelice dizajnirane za prijevoz posade i tereta koja se nalazi na 70 metara visokoj pogonskoj raketi Super Heavy. Obje se podrazumijevaju pod nazivom Starship, no nikad prije nisu lansirane zajedno, iako je bilo nekoliko suborbitalnih testnih letova same letjelice.

NASA planira prevesti astronaute na površinu Mjeseca do 2025. pomoću vlastite rakete Space Launch System (SLS), koju se razvija više od desetljeća. Međutim, Starship je veći i moćniji od SLS-a. Generira potisak više nego dvostruko veći od raketa Saturn V korištenih za slanje astronauta na Mjesec u okviru misije Apollo.

SpaceX planira isprva postaviti Starship u orbitu i zatim ga dopuniti gorivom s drugog Starshipa kako bi mogao nastaviti put do Marsa ili dalje.

Musk je rekao da je cilj učiniti Starship višekratnom letjelicom i tako sniziti cijenu na nekoliko milijuna dolara po letu.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava