STARLINK DIRECT TO CELL

SpaceX najavio početak satelitskih tekstualnih poruka od sljedeće godine

Autor: Redakcija
event 17.10.2023.
Foto: Shutterstock

Iz SpaceX-ovog odjela Starlink dolazi vijest da će korisnici moći slati poruke putem njegove satelitske usluge od 2024. Glasovne i podatkovne usluge, kao i IoT usluge trebale bi biti aktivirane 2025.

Nakon najave partnerstva za satelitsko-mobilnu telefonsku uslugu u ljeto 2022., nije bilo daljnjih ažuriranja od SpaceX-a i T-Mobilea. Međutim, SpaceX je nedavno pokrenuo novu web stranicu koja pokazuje da će slanje poruka putem običnih pametnih telefona biti moguće već 2024. godine, a glasovne, podatkovne te IoT usluge uslijedile bi 2025.

Iako na web stranici nedostaju konkretni detalji, navodi se da će usluga Starlink Direct to Cell funkcionirati s postojećim LTE telefonima sve dok postoji jasan pogled na nebo. I najbitnije, pretplatnički telefoni neće zahtijevati nikakve promjene hardvera ili korištenje posebnih aplikacija.

SpaceX je iznio svoje planove uz izjavu:

Sateliti “Direct to Cell” u početku će biti lansirani na SpaceX-ovoj raketi Falcon 9, a zatim na Starshipu. U orbiti, sateliti će se odmah povezati preko laserskog backhaula s konstelacijom Starlink kako bi osigurali globalnu povezanost.

Čini se da je od svoje početne najave partnerstva s T-Mobileom, SpaceX također sklopio sporazume s drugim operatorima, uključujući Rogers, KDDI, Optus, One NZ i Salt.

Međutim, u Sjedinjenim Državama, SpaceX i dalje mora osigurati dozvole za spektar i druga tehnička ovlaštenja od Federalne komisije za komunikacije (FCC). U prosincu 2022., kompanija je podnijela zahtjev FCC-u za uključivanje direct-to-cellular korisnog tereta u 2.016 svojih Starlink satelita druge generacije. Nastavno na ovo neriješeno pitanje, SpaceX i drugi dionici održali su razgovore s osobljem Svemirskog ureda FCC-a 20. rujna tekuće godine.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava