ERICSSONOV INDUSTRY LAB

Sedam od deset proizvodnih tvrtki planira koristiti 5G alate u idućih pet godina

Autor: Marina Šunjerga
event 21.01.2022.
Foto: Shutterstock

Sedam od deset proizvodnih poduzeća izjavilo je da u idućih pet godina planira primijeniti pet ili više proizvodnih alata, koje omogućuju 5G mreže u istraživanju koje je proveo Ericsson u 22 zemlje u kompanijama koje zapošljavaju oko 145 milijuna radnika.

Naime, proizvođači koji već sada koriste tri ili više proizvodnih alata koje omogućuje ICT tehnologijaimali su značajno bolje financijske pokazatelje u odnosu na one koji uopće ne koriste alate pa je očekivano da je industrija otvorena prema uvođenju alata, koji mogu povećati profitabilnost poslovanja i iskorak na nova tržišta. Zanimljivo je i da se u istraživanju pokazalo da tvrtke koje koriste ICT alate bilježi veće zadovoljstvo zaposlenika i vodeći su u aktivnostima koje se tiču održivosti.

U Ericssonu kažu da im je uzbudljivo vidjeti kako se bežična povezanost razvija i postaje pomagač poduzećima u davanju napredne podrške sustavu, neposredno koristeći zaposlenicima na prvoj liniji u tvorničkoj hali, u rudniku i duž nabavnog lanca.

Rezultat je to novog izdanja IndustryLaba pod nazivom „Rađanje pametnijeg, bržeg i sigurnijeg zaposlenika u proizvodnji“.

Većina proizvodnih poduzeća najavljuje da će za deset godina 80 posto proizvodnje biti automatizirano, a mnoga očekuju barem dvostruki rast u upotrebi alata koje omogućuje ICT u narednih pet godina. Ti alati uključuju softver za umjetnu inteligenciju, video prepoznavanje, proširenu i virtualnu stvarnost, automatizirana vođena vozila i egzoskelete. Kao vanjski pokrovi za tijelo, egzoskeleti mogu zaposlenicima u proizvodnji povećati snagu, preciznost i izdržljivost podrškom koju daju dijelovima tijela poput šaka, ruku ili čak kao odijela za cijelo tijelo. Također se najavljuju o novi oblici tvornica i pop-up tvornice.

Izvještaj pokazuje da najgori učinci globalne pandemije koronavirusa nisu utjecali na većinu proizvodnih poduzeća, a 69 posto ih izvještava o nepromijenjenom ili čak boljem financijskom poslovanju od početka lockdowna, ali zbog pritiska na rast produktivnosti i učinkovitosti, osam od deset proizvodnih poduzeća kaže da moraju rezati troškove. S tim ciljem uvode alate, koji uključuju softver za umjetnu inteligenciju, proširenu stvarnost, kobote (robote suradnike), video prepoznavanje, digitalne blizance, strojeve i vozila na daljinsko upravljanje.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava