5G IZ SVEMIRA

Sateliot lansirao svoj prvi 5G niskoorbitalni satelit

Autor: Redakcija
event 11.04.2023.
Foto: Shutterstock

Prvi satelit u niskoj Zemljinoj orbiti (LEO) španjolske tvrtke Sateliot lansiran je u svemir kasno sinoć, što je prvi korak prema planovima pružatelja satelitskih komunikacija sa sjedištem u Barceloni da u konačnici ima 250 satelita u orbiti koji podržavaju uskopojasni Internet stvari 5G mreža (NB-IoT).

Sateliotov satelit lansiran je u orbitu pomoću rakete SpaceX Falcon 9 koja je uzletjela iz baze američkih svemirskih snaga Vandenberg u Kaliforniji. Kada se aktivira, uređaj od skoro 10 kg moći će pružiti 5G pokrivenost na više od 800.000 četvornih milja.

Satelit može podržati NB-IoT veze koristeći NTN tehnologiju odnosno tehnologiju nezemaljskih mreža temeljenu na 3GPP 5G specifikaciji za izdanje 17 (R17). Ta specifikacija satelitu omogućuje komunikaciju sa zemaljskim 5G uređajima i fokus na IoT povezivost.

Sateliot je prošle godine sklopio ugovor s Amazon Web Services (AWS) za izgradnju hosta svoje virtualizirane 5G jezgre.

Ovakav niskoorbitalni (LEO) satelit radi relativno blizu Zemljine površine, na visini manjoj od 1000 kilometara, te može napraviti punu orbitu oko Zemlje za oko 90 minuta. Niska orbita omogućuje konstelaciji Sateliot da pruži relativno nisku latenciju u usporedbi sa satelitima koji rade u srednjoj Zemljinoj orbiti (MEO) nauštrb pokrivenosti po satelitu.

Sateliot je prethodno izjavio za portal SDxCentral da planira lansirati još četiri satelita ove godine kako bi imao 64 satelita u svemiru do kraja 2024., na putu do „pune konstelacije” od 250 satelita u orbiti do kraja 2025.

Sateliotov satelitski poslovni plan

Osnivač i izvršni direktor tvrtke Jaume Sanpera objasnio je da će Sateliot djelovati kao veleprodajna usluga sa svojom konstelacijom koja će djelovati kao „proširitelj pokrivenosti” za operatore putem „jednog ugovora o roamingu”:

Ciljamo na 1 USD mjesečno po uređaju za satelitsko povezivanje koje plaća krajnji korisnik, obično OPM [operator pokretne mreže].

Sateliot tvrdi da je sklopio ugovore s operatorima i drugim subjektima, sa više od 1,3 milijarde dolara u svom prodajnom kanalu. Očekuje se da će do 2026. ostvariti više od milijardu dolara prodaje i više od 380 milijuna dolara dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA).

Najznačajniji ugovor sklopio je sa španjolskim telekomunikacijskim divom Telefónicom za razvoj usluga za IoT platformu kojom upravlja operator.

Osim toga, Sateliot je ranije ove godine najavio partnerstvo s tvrtkom za rješenja za elektroenergetsku mrežu Sentrinsense radi podrške infrastrukturi pametne mreže (eng. smart grid). Time će povezati senzore sa Sateliotovom NB-IoT konstelacijom u svrhu dohvata podataka, čak i kada su izvan dosega zemaljskih točaka povezivanja.

Satelitske usluge usmjerene na telekomunikacije privlače sve veću pozornost kao način pružanja određene razine povezanosti teško dostupnim mjestima. Istaknute tvrtke poput SpaceX-ovog Starlinka počele su dobivati na snazi u pružanju širokopojasnih usluga za potrošače i poduzeća.

ABI Research predviđa da bi satelitske usluge u niskoj Zemljinoj orbiti mogle generirati 141 milijardu dolara prihoda do 2030. Navode tržišne prilike kao što su: IoT, agregacijske (eng. backhaul), komercijalne širokopojasne i mobilne satelitske usluge.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava