ANTIMONOPOL

SAD tuži Amazon

Autor: Redakcija
event 27.09.2023.
Foto: Shutterstock

Savezna trgovinska komisija (FTC) optužila je kompaniju da je oštetila potrošače višim cijenama u najnovijem pravnom postupku američke vlade usmjerenom na slamanje dominacije tehnoloških divova.

FTC i 17 državnih odvjetnika podnijeli su 26. rujna dugoočekivanu antimonopolsku tužbu protiv Amazona, Tužba je rezultat četverogodišnje istrage te je bila očekivana nakon višegodišnjih pritužbi da su Amazon i druge Big Tech tvrtke zlorabile svoju dominaciju na tržištu.

„FTC i njegovi partneri u saveznim državama kažu kako Amazon djeluje tako da sprječava konkurente i prodavače u snižavanju cijena, degradira kvalitetu za kupce, pretjerano naplaćuje prodavačima, guši inovacije i sprječava rivale da se pošteno natječu s Amazonom”, stoji u priopćenju komisije.

FTC od suda traži da izda trajnu zabranu kojom bi se američkom divu e-trgovine naredilo da prekine nezakonito postupanje. Tužba je podignuta na saveznom sudu u Seattleu, gdje se nalazi sjedište Amazona. Dionice kompanije u međuvremenu su pale za četiri posto.

FTC navodi da je Amazon, koji je osnovan 1994. i danas vrijedi 1,3 bilijun dolara, kažnjavao konkurente koji su nastojali ponuditi cijene niže od njihovih otežavajući potrošačima pronalaženje tih prodavača na svom online tržištu. Osim toga, optužuje se za davanje preferencije vlastitim proizvodima na Amazon platformi.

Amazon je odgovorio da tužba FTC-a „grubo pogrešno karakterizira maloprodajnu industriju i dinamičnu konkurenciju od koje potrošači svakodnevno imaju koristi” te da će naštetiti potrošačima tako što će prouzročiti više cijene i sporije isporuke.

Potreba za djelovanjem protiv tehnoloških divova jedna je od rijetkih ideja oko kojih se slažu i demokrati i republikanci. Samo tijekom Trumpove administracije ministarstvo pravosuđa i FTC otvorili su istrage protiv Googlea, Facebooka, Applea i Amazona, a Google je također tužen zbog monopola početkom ove godine.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava