Rekordne brzine silazne veze 5G milimetarskog vala zabilježene na Farskim otocima

Autor: Redakcija
event 29.03.2023.
Foto: Shutterstock

Ericsson i Farski Telekom testirali su brzinu 5G mreže te postigli najvišu brzinu preuzimanja na živoj mreži u Europi do sada. FT želi pokazati svijetu kako se 5G može široko primijeniti u ograničenom vremenu.

Farski otoci, smješteni u sjevernom Atlantskom oceanu, samoupravno je područje koje pripada Kraljevini Danskoj. Otočje ima kopneno područje od 1.400 četvornih kilometara, more od 300.000 četvornih kilometara i broji 54.000 stanovnika. Ovih ukupno 18 otoka uglavnom je međusobno povezano mostovima, podmorskim tunelima i trajektima.

Radijska pristupna mreža (RAN) Farskog Telekoma, koji je započeo s uvođenjem 5G mreže na Farskim otocima 2022. godine, izgrađena je za postizanje stopostotne geografske pokrivenosti u smislu ukupne pokrivenosti kopna i mora koje se proteže do 120 km u svim smjerovima. Od 2021. Ericsson je jedini pružatelj 5G RAN i 5G Core za Farski Telekom, uključujući potpunu modernizaciju postojeće 4G mreže.

Rekordne 5G NSA brzine protoka podataka postignute su na komercijalnoj mobilnoj mreži u zatvorenom prostoru koristeći Ericssonove proizvode AIR 5322 i Baseband 6648. Brzina silazne veze od 5,9 Gbps postignuta je agregiranjem 800 MHz 5G frekvencijskog spektra u opsegu milimetarskog vala (mmWave) u pojasima n258 i 40 MHz 4G FDD (frekventnom dupleksu) uz 256QAM modulaciju. Brzina učitavanja od 1,6 Gbps registrirana je spajanjem nekoliko nositelja u uzlaznoj vezi te odabirom optimiziranog dupleksa vremenske podjele (Time Division Duplex ili TDD).

Prema službenom priopćenju, Ericssonova mmWave tehnologija bit će postavljena na svih 18 otoka, isporučujući veliki kapacitet i multigigabitne, mobilne širokopojasne brzine u prigradskim i ruralnim područjima.

Naša je ambicija imati giga brzinu posvuda na otocima – u gradovima kao i u malim selima, na cestama, u tunelima, na planinskim vrhovima, pa čak i na moru. Digitalna uključenost glavna je okosnica našeg plana održivosti, pa je tako doseg svakog centimetra i svake osobe koja se nalazi na naših 18 otoka od presudne važnosti. To će našim potrošačima i poduzećima donijeti usluge bez premca gdje 5G svjetske klase pruža ključnu infrastrukturu za razvoj proizvoda i usluga utirući put budućnosti.

Jan Ziskasen, izvršni direktor, Foroya Tele

S ovim prekretnicama, Farski Telekom pokazuje svijetu da ih ni stjenoviti vulkanski otoci ni promjenjivo vrijeme ne sprječavaju da donesu najnoviju 5G tehnologiju na otoke.

FT nudi proizvode i usluge unutar mobilnih, širokopojasnih, fiksnih linija, podmorskih kabela i TV-a. Kompanija broji više od 117 godina povijesti isporuke telekomunikacijskih rješenja ljudima u regiji.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava