EMBEDDED WORLD 2023:

Qualcomm proizveo prve 5G IoT procesore koji podržavaju četiri operativna sustava

Autor: Redakcija
event 16.03.2023.
Foto: Shutterstock

Prvi na svijetu integrirani procesori za 5G Internet stvari koji podržavaju četiri glavna OS-a predstavljeni su ovog tjedna na sajmu Embedded World 2023 u Nürnbergu, Njemačka.

Četiri vodeća operativna sustava (OS-a) uključuju:

  • Android
  • Linux
  • Ubuntu
  • Microsoft Windows IoT Enterprise.

Qualcomm tvrdi da će njegovi procesori pomoći u proširenju povezanih inteligentnih edge uređaja, čija bi vrijednost mogla dosegnuti 116 milijardi dolara do 2030. godine, predviđa organizacija Precedence Research.

Dva procesora, nazvana QCS6490 i QCM6490, dizajnirana su za širok raspon IoT aplikacija za podršku 5G-u svrhu globalnog povezivanja i geolociranja. To uključuje IoT uređaje poput nadzornih kamera u automobilu (Dash Cam), edge boxova, opreme za industrijsku automatizaciju, autonomnih mobilnih robota i dr.

Definirani softverom

Qualcomm je također predstavio druga dva procesora – QCM5430 i QCS5430 – dizajnirana za softverski definirana IoT rješenja.

Ove platforme mogu se skalirati preko IoT uređaja i konfiguracija postavljanja za vizualno okruženje kao što su (između ostalog) ručni industrijski uređaji, maloprodajna oprema, roboti srednje klase, povezane kamere i AI edge boxovi.

Procesori podržavaju dvije kamere pri snimanju do 192 MP, do pet paralelnih kamera te kodiranje video zapisa do 4K60. Usto, podržava računalni vid s malom potrošnjom energije i naprednom edge-AI obradom.

Robotske platforme

Naposljetku, Qualcomm je predstavio i dvije robotske platforme optimizirane za manje uređaje i manju potrošnju energije.

Platforme pod nazivom Robotics RB1 i Robotics RB2, uključuju performanse i komunikacijske tehnologije usmjerene na računalstvo i umjetnu inteligenciju s ugrađenom podrškom za računalni vid za do tri kamere.

Podržava kamere s razlučivošću do 25 MP i sigurnim digitalnim procesorom signala (DSP-om) te korisničkim sučeljem s podrškom za dodatne periferne standarde kao što su UFS2.1, GPIO, UART i dr. Žičano i bežično povezivanje moguće je putem WiFi-ja, LTE mreže, 5G mreže, USB-C 3.1 priključka, memorijske kartice SD3.0 i ugrađene multimedijske kartice EMMC v 5.1.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava