Python postaje dio Microsoft Excela

Autor: Redakcija
event 23.08.2023.
Foto: Shutterstock

Posljednja integracija Microsofta s ciljem poboljšanjem analize i vizualizacije podataka spaja svjetove Excel tablica i popularnog programskog jezika.

Microsoft uvodi Python, jedan od najkorištenijih programskih jezika, u Excel. Nova značajka je već dostupna u javnom pregledu, omogućujući naprednim Excel korisnicima da upravljaju podacima i analiziraju ih pomoću Pythona.

Stefan Kinnestrand, generalni menadžer u Microsoftu poručio je: „Sada možete raditi naprednu analizu podataka u poznatom Excel okruženju, ali pojačanom Pythonom. Bez potrebe za postavljanjem ili instalacijom, vanjske podatke moći ćete jednostavno unijeti u Python u radnim procesima programa Excel.”

Integracija Pythona u Excel ne zahtijeva nikakvu dodatnu instalaciju softvera ili dodataka. Umjesto toga, dio je ugrađenih konektora programa Excel i Power Queryja. Microsoft također uključuje novu funkciju, PY, koja omogućuje prikaz Python podataka unutar Excelove mreže.

Python izračuni obrađuju se u Microsoft Cloudu, a rezultati se vraćaju na radni list programa Excel. Ova integracija omogućuje korisnicima Excela stvaranje formula, grafikona i zaokretnih tablica na temelju podataka Pythona. Osim toga, mogu se koristiti biblioteke kao što su Matplotlib i Seaborn za različite vizualizacije; primjerice, toplinske karte, dijagrame violine te dijagrame roja.

Guido van Rossum, tvorac Pythona i sada istaknuti Microsoftov inženjer, izrazio je uzbuđenje zbog ove uske integracije Pythona i Excela, prognozirajući da će obje zajednice pronaći zanimljive nove primjene u ovoj suradnji, pojačavajući sposobnosti oba partnera.

Microsoft se udružio s podatkovnom platformom Anaconda kako bi oživio ovu značajku, a da bi isprobali Python u Excelu korisnici će se morati pridružiti programu Microsoft 365 Insider. U početku će biti dostupan na Windowsima, s planovima za proširenje na druge platforme u budućnosti.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava