JUNIPER RESEARCH

Prihodi od 5G usluga do 2026. godine skočit će na 600 milijardi dolara

Autor: Redakcija
event 04.01.2022.
Foto: Shutterstock

Implementacija 5G mreže donijet će rast prihoda telekoma i većina prihoda industrija dolazit će upravo od usluga vezanih za mrežu nove generacije. Tvrdi to nova studija ugledne kuće Juniper Research, koja predviđa da će do 2026. godine prihodi od 5G usluga skočiti na 600 milijardi dolara te će nositi 77 posto prihoda operatora u svijetu.

Velika ponuda priuštivih 5G modela pametnih mobitela i drugih uređaja ubrzat će razvoj korištenja usluga na novoj mreži, a u prilog razvoju ide i činjenica da su telekomi već ponudili atraktivne pretplate na 5G usluge. Juniper Research savjetuje operatorima da iskoriste i visoku razinu virtualizacije svojih 5G mreža kako bi razvili nove usluge temeljene na IP-u koje generiraju dodatne vrste prihoda. Novi potrošački uređaji koji se temelje na 5G, kao što su prijenosna računala i mobilni usmjerivači, trebaju biti ključno područje fokusa za operatere u sljedećih nekoliko godina, prema istraživačima.

Studija predviđa kako će se geografska pokrivenost 5G proširiti i preporučuje spajanje pretplata na više uređaja u okviru jedne tarife kako bi ostvarivali prihode od više povezanih potrošačkih uređaja.

Trgovci uređajima iskorištavaju brže mreže kako bi dodali mobilnu povezanost novim potrošačkim uređajima, a operateri moraju odgovoriti tako što će korisnicima omogućiti pristup 5G na više uređaja pod jednom pretplatom; dopuštajući pretplatnicima jednostavno upravljanje podacima.” – primijetio je koautor istraživanja Charles Bowman.

U studiji se navodi i da bi se količina generiranih mobilnih podataka trebala učetverostručiti u pet godina, konkretnije trebala bi skočili sa 720 eksabajta (1 eksabajt je milijun terabajta), na 2.900 eksabajta do 2026, godine. Navodno će taj rast biti potaknut sve većom potražnjom za podacima preko 5G veza i znatnim rastom broja mobilnih IoT uređaja. IoT uređaji su dijelovi hardvera, kao što su senzori, aktuatori, gadgeti, uređaji ili strojevi od bijele tehnike do sigurnosnih sustava, koji su programirani za određene aplikacije i mogu prenositi podatke putem interneta ili drugih mreža. Do 2026. godine Juniper Reasearch predviđa da će broj mobilnih IoT uređaja dosegnuti 6 milijardi, odnosno po prvi put premašiti globalni broj pametnih telefona.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava