Pratite Eurosong uz 5G!

Autor: Redakcija
event 10.05.2022.
Foto: Shutterstock

Članica Europske radiodifuzijske unije (EBU) Rai otvorila je vrata prvom europskom 5G emitiranju na više lokacija koje će pružiti uživo prijenos Eurovizije na pametne telefone s omogućenom ovom opcijom. Pokusi pokazuju da bi se sadržaj uživo mogao uspješno distribuirati široj publici putem 5G mreže.

Natjecanje za pjesmu Eurovizije, koje okuplja desetke milijuna gledatelja najvećeg svjetskog glazbenog festivala uživo, pruža idealnu priliku za predstavljanje 5G emitiranja. Tehnologija je osmišljena kako bi omogućila pokrivenost i doseg emitiranja na svakom mobilnom uređaju kroz korištenje postojećih mreža za prijenos digitalne zemaljske televizije (DTT-a). Mediji dominiraju mrežnim prometom, a 5G Broadcast pomaže neprimjetno integrirati tehnologiju „jedan na više” unutar uređaja 5G mobilnog ekosustava, jamčeći visoku kvalitetu usluge uz ekonomičnu cijenu. Prilikom isporuke sadržaja uživo milijunima korisnika također pomaže u optimizaciji mrežnih resursa bez dimenzioniranja mobilnih mreža za upravljanje tim vrhuncima prometa.

Potrošači i novinari u srcu Torina moći će iz prve ruke svjedočiti naprednom mobilnom iskustvu uživo. Svaki prezentira live stream natjecanja za pjesmu Eurovizije uz lokalne usluge članica EBU-a i namjenski sadržaj za same pokuse.

Mediji su samo jedan od nekoliko slučajeva uporabe 5G emitiranja. Televizijske kuće i druge institucije i tvrtke diljem Europe također testiraju 5G prijenos kako bi ga, između ostalog, koristili za sustave upozorenja u hitnim slučajevima i automobilske aplikacije. Emitiranje putem 5G-a nije ograničeno na distribuciju sadržaja linearno i uživo, već omogućuje i nove potencijalne poslovne modele za isporuku sadržaja ili podataka velikom broju potrošača, nadopunjujući ponudu usluga isporučenu putem mobilne 5G mobilne mreže.

Članicama EBU-a pomažu dobavljači tehnologije Rohde & Schwarz, globalni lider u radiodifuznim i medijskim tehnologijama; Qualcomm Technologies, Inc., pokretačka snaga razvoja, implementacije i širenja 5G; te Ateme, globalni lider u rješenjima za kompresiju, isporuku i streaming videa.

Testni prijenosi 5G broadcasta koji se odvijaju tijekom tjedna sastoje se od sadržaja uživo koji proizvodi Rai u Torinu, kodira ga Ateme u sjedištu EBU-a u Ženevi, a distribuira SWR-u u Stuttgartu, France Télévisions u Parizu i ORS u Beču. U svakom od tih gradova, odašiljači tvrtke Rohde & Schwarz prenosit će signal preko zraka kako bi testirali pametne telefone koje isporučuje Qualcomm.

Rješenje 5G Broadcast izgrađeno je na skupu značajki 16. izdanja 3GPP-a, funkcionira u ROM načinu rada, Free-To-Air (FTA) i bez potrebe za SIM karticom (prijem bez SIM kartice). Namjenski način rada 5G Broadcast bit će demonstriran sa samostalnom infrastrukturom emitiranja koja djeluje unutar UHF pojasa.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava