PLAĆANJE IZ AUTOMOBILA

Odzvonilo i karticama, gorivo će uskoro plaćati sam automobil

Autor: Marina Šunjerga
event 15.11.2021.
Foto: Shutterstock

Novi trend u svijetu plaćanja bit će plaćanja u vozilu, a to znači da ćemo u novim modelima automobila u budućnosti moći provoditi transakcije preko informatičkih sustava vozila bez upotrebe mobitela.

Konzultantska kuća Juniper Research tako procjenjuje da će se do 2026. godine volumen takvih transakcija povećati za nevjerojatnih 5300 posto, na nešto manje od pet milijardi dolara. U kontekstu globalnih transakcija skroman je to volumen iz čega se može zaključiti da će korisnici i dalje koristiti danas već tradicionalnije kanale plaćanja poput mobitela međutim razvoj brojnih novih kanala pokazuje da se oblici plaćanja nepovratno mijenjaju i da je vremenima plaćanja računa u pošti ili banci davno odzvonilo. Naravno, razvoju novih modela i brzini plaćanja pridonijet će i mreža nove generacije, koja će financijskim institucijama omogućiti podršku inovativnim uslugama.

Automobilska kuća Daimler ovog je tjedna objavila da na razvoju plaćanja iz automobila radi u suradnji s kartičnom kućom Visa. Već od proljeća 2022. korisnici Mercedes-Benza u Velikoj Britaniji i Njemačkoj moći će plaćati pomoću senzora otiska prsta u automobilu, a uskoro će to biti moguće i na drugim europskim tržištima. Kupnja se tada može izvršiti izravno putem glavne jedinice automobila ili MBUX-a. Očekuje se da će rješenje u kasnijoj fazi biti dostupno i na drugim globalnim tržištima.

Trgovina u automobilu postala je sastavni aspekt luksuznog korisničkog iskustva. Na primjer, globalna platforma za plaćanje Daimler Mobility pod nazivom Mercedes pay omogućuje kupcima da kupuju robu i usluge izravno u svom automobilu, uključujući Mercedes me usluge, kao i prilikom plaćanja goriva na benzinskim crpkama ili parkiranja. Usluga omogućuje i uparivanje više uređaja u automobilu i izvan njega, koji se zatim izravno integriraju s bankovnim vjerodajnicama potrošača. To značajno poboljšava cjelokupno iskustvo plaćanja jer potrošači više ne moraju unositi duge brojeve kartica da bi dovršili kupnju ili se prebacivali s jednog uređaja na drugi radi provjere autentičnosti plaćanja. Rješenje će se koristiti za pokretanje dvofaktorske provjere autentičnosti.

Ipak, najveći dio tih transakcija iz automobila odnosit će se, kažu stručnjaci, na plaćanje goriva ili punjenja baterije električnih vozila, barem u prvih pet godina korištenja usluge. Nova je to razina razvoja plaćanja goriva, koje je evoluiralo od gotovine do plaćanja karticama, zatim do plaćanja pametnim telefonima, a sada i do plaćanja iz vozila.

Globalni trendovi mobilnosti poput električnih vozila, car sharing, autonomne vožnje i povezanih automobila povećavaju potražnju za inovativnim načinima plaćanja roba i usluga unutar samog vozila tako da uskoro možemo očekivati i potpuno nove usluge.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava