NOVOSTI U RADIJSKOJ PRISTUPNOJ MREŽI

Novi RAN proizvodi na MWC-u 2023.

Autor: Redakcija
event 06.03.2023.
Foto: Shutterstock

Neka od najvećih imena u industriji, uključujući Intel, Samsung, ADI, Marvell, Nokiju i Fujitsu, zauzeli su pozornicu MWC-a kako bi najavili novosti u području radijske pristupne mreže.

Prošlog tjedna u Barceloni održao se Svjetski kongres mobilne industrije (MWC) u Barceloni, koji se smatra jednim od najvećih globalnih događaja za sektor povezivosti. Sajam ove veličine povijesno je bio povod za mnoštvo novih industrijskih najava, a ni ova godina nije bila iznimka. Konkretno, MWC je uveo val najava temeljenih na RAN-u od nekih od najistaknutijih igrača u industriji.

Intel predstavio procesore s vRAN Boostom

Intel je privukao pozornost na MWC-u predstavljanjem niza proizvoda i rješenja čiji je cilj ubrzati prijelaz 5G mreža s hardverskih na softverski definirane platforme.

Najveće hardversko lansiranje tvrtke bila je četvrta generacija Intel Xeon Scalable procesora s Intel vRAN Boostom za ubrzavanje virtualizacije RAN-a i smanjenje ukupnih troškova vlasništva pružatelja komunikacijskih usluga. Prema Intelu, potpunom integracijom vRAN akceleracije u Intel Xeon SoC (sustav na čipu) u suštini je eliminirana potreba za vanjskim akceleratorom. Rečeno je da će novo rješenje pružiti dvaput veći kapacitet od prethodne generacije unutar iste snage ovojnice i do 20 posto uštede energije s integriranim ubrzanjem.

Općenito, Intel očekuje da će Xeon Scalable procesori 4. generacije sustići ili nadmašiti performans po vatu najboljih SoC akceleratorskih kartica sloja 1 na današnjem tržištu. Osim toga, procesori Intel Xeon Scalable 4. generacije omogućuju – po prvi put industriji – performanse od 1 Tbps za radno opterećenje funkcije 5G korisničke ravnine (UPF-a) unutar jednog dual-socket poslužitelja.

ADI i Marvell udružuju se na referentnom projektu 5G masovnog MIMO-a

Analog Devices (ADI) i Marvell Technology istaknuli su se na Kongresu objavom nove 5G mMIMO referentne projektne platforme.

Cilj ove platforme je ubrzati vrijeme izlaska na tržište za napredne mMIMO radijske jedinice i povećati podršku za Open RAN kroz kvalitetan referentni dizajn. Naime, platforma uključuje ADI-jev RadioVerse primopredajnik SoC uz Marvellov OCTEON 10 Fusion 5G procesor osnovnog pojasa, koji je prvo digitalno rješenje od 5 nanometara za oblikovanje dijagrama zračenja u 5G mreži u industriji.

ADRV9040 primopredajnik / sustav na čipu uključen je zahvaljujući svojim digitalnim mogućnostima, kao što su algoritmi linearizacije koji povećavaju učinkovitost i performanse pojačala te filtri digitalnih kanala koji smanjuju brzine sučelja. S druge strane, procesor osnovnog pojasa OCTEON 10 Fusion 5G dolazi s namjenskim akceleratorima za visokoučinkovite algoritme za oblikovanje dijagrama zračenja, kao i namjenskim procesorima za niski osnovni pojas fizičkog sloja (eng. physical layer ili PHY). Kombinirajući ova dva uređaja, tvrtke tvrde da su razvile rješenje koje podržava cijeli signalni lanac i pruža iznimnu učinkovitost sustava radijskih jedinica.

Referentni projekt podržava konfiguraciju 64T64R kao i 32 antena za slanje i primanje signala (32T32R) s 400 MHz radne pojasne širine i 300 MHz trenutne pojasne širine.

Samsungov vRAN 3.0

Samsung je najavio sljedeću fazu svog plana za 5G virtualiziranu radijsku pristupnu mrežu. Tvrtka je iskoristila MWC da najavi novo izdanje softvera za svoj virtualizirani RAN (vRAN) koji će poboljšati performanse i štedjeti energiju.

Softver zvan vRAN 3.0, uključuje nekoliko novih značajki osmišljenih da zadovolje potrebe operatora koji su usmjereni prema budućnosti, kao što je podrška za povećanu propusnost mMIMO radija i automatizirane mreže s CPU Core Sleep Mode, koji smanjuje potrošnju energije automatskim stavljanjem CPU-a (središnje jedinice za obradu podataka) u „fazu mirovanja” tijekom slabog podatkovnog prometa. Usto, vRAN 3.0 će uključivati značajke Adaptive Core Allocation, koje rade na dodjeljivanju proporcionalnog broja CPU jezgri broju aktivnih ćelija pri postavljanju. To u konačnici rezultira smanjenom potrošnjom energije tijekom razdoblja slabog podatkovnog prometa. Ostale značajne mogućnosti optimizacije performansi uključuju podršku za tri ćelije od 200 MHz te optimizaciju algoritma modema.

Tvrtka planira plasirati nove vRAN mogućnosti globalnim operatorima u prvoj polovici 2023. godine, počevši s uvođenjem u Sjevernoj Americi.

Nokijin anyRAN i Cloud RAN SmartNIC pojednostavljuju RAN implementaciju

Ovog tjedna Nokia je najavila novo softversko rješenje pod nazivom anyRAN, dizajniran da ponudi fleksibilnost u izgradnji i razvoju radijskih pristupnih mreža za operatore mobilnih mreža i poduzeća.

Ovo rješenje omogućuje operaterima odabir između niza hardvera, infrastrukture u oblaku i rješenja za data centre u svrhu pokretanja Nokijine Cloud RAN usluge. Koncept anyRAN podržava Nokia AirScale bazne stanice i Nokia AirFrame poslužitelje, kao i cloud i poslužiteljsku infrastrukturu bilo kojeg partnera.

Osim toga, kako bi podržala ova rješenja visokih performansi, Nokia je razvila Cloud RAN SmartNIC, grafičku akceleratorsku karticu koja koristi namjensku i optimiziranu silikonsku tehnologiju za veću energetsku učinkovitost i bolje performanse. SmartNIC može se lako integrirati sa svim vodećim infrastrukturama oblaka ili poslužitelja.

Nokia vjeruje da će na ovaj način omogućiti kombinaciju namjenski izgrađenih, hibridnih i potpuno utemeljenih na oblaku RAN rješenja, olakšavajući implementaciju.

Fujitsu najavljuje 5G vRAN za teleoperatore

Posljednje vijesti u ovom pregledu dolaze od Fujitsua, koji je najavio novo rješenje za 5G virtualiziranu radijsku pristupnu mrežu.

Razvijeno kao dio projekta 5G Open RAN Ecosystem, ono kombinira Fujitsuovu virtualiziranu središnju jedinicu (CU) i distribuiranu jedinicu (DU) uz NVIDIA-inu A100X tehnologiju grafičke procesne jedinice. Rješenje koristi NVIDIA-in A100X GPU procesor za obradu fizičkog sloja na baznoj stanici, omogućujući paralelnu obradu virtualiziranih baznih stanica i rubnih aplikacija na istom poslužitelju. Time se stvara fleksibilna konfiguracija uređaja „sve u jednom” koja se može proširiti različitim funkcijama.

Rješenje također pruža poboljšan kapacitet radijske jedinice (RU) i procesorsku snagu, omogućujući operatorima izgradnju visokokvalitetnih, otvorenih mreža koje mogu podnijeti obradu podataka s visokim opterećenjem i buduća poboljšanja u antenskim tehnologijama. Sustav će biti na raspolaganju telekomunikacijskim tvrtkama širom svijeta od ožujka 2023.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava