Nokia predstavila novi 5G mmWave prijemnik za jačanje FWA mreža

Autor: Redakcija
event 29.02.2024.
Foto: Shutterstock

Novi 5G vanjski prijemnik za fiksni bežični pristup namijenjen je za poboljšanje širokopojasne pokrivenosti u urbanim, prigradskim i ruralnim regijama, nudeći operaterima mogućnost korištenja isplativog mikrovalnog spektra te osiguravajući konzistentne, pouzdane i ultrabrze bežične usluge.

Dizajniran za ugradnju na balkone, zidove ili stupove, vanjski prijemnik koristi jedinstvenu tehnologiju vidnog polja od 360 stupnjeva i napredne algoritme tvrtke Nokia Bell Labs za optimizaciju performansi. Generiranjem digitalnog potpisa dostupnih radio signala, prijemnik se može brzo prilagoditi fluktuacijama signala, olakšavajući besprijekornu povezanost između bazne stanice i prijemnika. U kombinaciji s antenama visokog pojačanja koje nude do 27 dBi, ovo rješenje predstavlja pionirsku mikrovalnu (mmWave) tehnologiju fiksnog bežičnog pristupa (FWA) u industriji koja učinkovito radi u scenarijima izvan vidnog polja, pojednostavljuje instalaciju za korisnike i omogućuje operatorima da izbjegnu skupu implementaciju infrastrukture.

Dirk Verhaegen, potpredsjednik odjela za širokopojasne uređaje u Nokiji, izrazio je oduševljenje lansiranjem FastMile 5G mmWave prijemnika, okarakteriziravši ga kao promjenu pravila za FWA usluge. Verhaegen je istaknuo prednosti kapaciteta koje donosi mmWave tehnologija, omogućujući operatorima neprimjetno proširenje kapaciteta. Naglasio je da Nokijina mmWave tehnologija eliminira prepreke linije vidljivosti koje se tradicionalno povezuju s mmWave implementacijama, čime se olakšava brza implementacija i proširenje kapaciteta unutar FWA mreža.

Jeff Heynen, potpredsjednik širokopojasnog pristupa i kućnog umrežavanja u Dell’Oro grupi, pohvalio je Nokijin inovativni pristup, ističući da novi vanjski uređaj FWA 5G mmWave rješava nekoliko tehničkih izazova koji su prije priječili usvajanje mmWave. Heynen predviđa da će ovaj uređaj proširiti adresabilno tržište za vrhunske usluge fiksnog bežičnog pristupa, proširujući svoj doseg na više domova i tvrtki.

Nokia FastMile 5G mmWave prijemnik trebao bi biti dostupan početkom 2024., dodatno obogaćujući Nokijin raznoliki portfelj opreme za kupce, koji uključuje niz 4G i 5G pristupnika i prijemnika za vanjske i unutarnje primjene.

Ključne specifikacije Nokia FWA 5G mmWave prijemnika:

  • Antena visokog pojačanja s do 27dBi
  • Agregacija propusnosti do 800MHz u FR2
  • Podrška za LTE i 5G FR1
  • Nesamostalni (NSA) i samostalni (SA) način rada
  • 10 Gigabit Ethernet LAN priključak.
Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava