OPTIKA IMA KONKURENCIJU

Nokia namjerava povećati 5G pokrivenost s novim FWA uređajima

Autor: Redakcija
event 25.10.2023.
Foto: Shutterstock

Finski dobavljač opreme otkrio je plan za širenje svog portfelja 5G fiksnog bežičnog pristupa (FWA) uvođenjem dva nova rješenja usmjerena na poboljšanje brzine i pokrivenosti u zatvorenom i otvorenom prostoru.

Prošireni portfelj, pod nazivom FastMile, trebao bi biti dostupan od početka 2024. Na otvorenom, Nokia koristi antene visokog pojačanja s prijemnicima koji ublažavaju atenuaciju zidova, minimizirajući gubitak radiofrekvencije zbog materijala zidova. Ovi prijemnici također pomažu poboljšati pokrivenost na rubu ćelije (eng. cell edge) dok istovremeno krajnjim korisnicima omogućuju samostalnu instalaciju.

Ovi ciljevi dodatno su olakšani inteligentnom identifikacijom lokacije. Nokia tvrdi da su studije pokazale da gubitak kapaciteta mreže može biti čak 60 %, ovisno o položaju uređaja. Međutim, samo optimalnijom pozicijom prijemnika moguće je sačuvati do 30 % radijskog kapaciteta. Kako bi identificirali idealnu lokaciju prijemnika, krajnji korisnici mogu se osloniti na intuitivne mobilne aplikacije koje su jednostavne za korištenje.

Antene visokog pojačanja prijemnika FastMile 5G mogu dosegnuti raspon do 10 dBi. Na svom vrhuncu, vanjski prijemnik može iskoristiti agregacija od četiri operatora, povećavajući mobilne podatke putem širine pojasa do 300MHz.

Za unutarnje postavke, novi 5G Gateway 7, koji je dio kompleta, koristi antene s pojačanjem do 8 dBi, zajedno s agregacijom operatora koja obuhvaća do 200 MHz spektra. Ovaj uređaj kombinira 4G i 5G radio koristeći dvopojasni WiFi 7 te je usklađen je sa standardima 3GPP izdanja 17.

Kao što ističe Jamie Lenderman, voditelj istraživanja u Omdiji: „Kako se FWA tržište nastavlja razvijati i rasti, operatori sve više trebaju tehnološke opcije koje mogu maksimizirati kapacitet njihove mreže, jednostavne su za instalaciju te sposobne pružiti vrhunsko korisničko iskustvo.” Čini se da Nokijini novi FWA 5G uređaji za unutarnje i vanjske prostore ispunjavaju ove kriterije za operatore koji žele implementirati FWA usluge.

Dirk Verhaegen, potpredsjednik Nokije za širokopojasne uređaje, naglasio je važnost kapaciteta u uslugama fiksnog bežičnog pristupa:

Kapacitet je glavni kod usluga fiksnog bežičnog pristupa. Samo upravljanjem ovim kapacitetom operatori mogu povezati više fiksnih pretplatnika uz održavanje visoke kvalitete iskustva i za mobilne i za fiksne korisnike. Naš novi vanjski prijemnik i Wi-Fi 7 Gateway jedinstveni su u industriji jer spajaju visoku tehnologiju sa značajkama jednostavne uporabe koje pružaju najbolje širokopojasno iskustvo uz očuvanje radio resursa.

Telekomunikacijska industrija sve više gleda na FWA kao alternativno rješenje drugim fiksnim tehnologijama. 5G FWA se posebice uspoređuje i suprotstavlja optičkoj širokopojasnoj mreži u raspravama o cjenovnoj pristupačnosti za potrošače, ekonomskoj održivosti za operatore i poboljšanju pristupa u udaljenim i nedostupnim regijama.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava