PIONIRSKI SUSTAV

Nokia i Taiwan Mobile razvili sustav kombiniranog spektra

Autor: Redakcija
event 17.08.2021.
Foto: Shutterstock

Nokia i Taiwan Mobile (TWM) kreirali su prvi svjetski 5G sustav koji kombinira frekvencijske spektre od 700MHz i 3500MHz.

Nokia je tako pokazala prvi sustav koji kombinira bežičnu mrežu velikog dometa 700 MHz s frekvencijskim pojasevima velike propusnosti od 3500 MHz. Probni rad, koji se odvijao u samostalnom 5G mrežnom (SA) mrežnom okruženju, trasira put partnerskom Taiwan Mobile-u (TWM) da ponudi poboljšano povezivanje i veći kapacitet. New Radio Carrier Aggregation (NRCA) kombinira frekvencijske opsege za veće brzine i povećanu pokrivenost, povećavajući mrežni kapacitet i maksimizirajući spektralnu učinkovitost 5G mreža. Pokus je proveden s Nokijinom AirScale 5G SA arhitekturom u TWM-ovoj komercijalnoj 5G mreži s 5G opremom iz Mediateka. Kombinirao je dva opsega spektra, dupleks frekvencijske podjele (FDD) na 700 MHz i dupleks s vremenskom podjelom (TDD) na 3500 MHz, koji su široko prihvaćeni u 5G mrežama diljem svijeta.

Korištenje FDD-a u nižem frekvencijskom pojasu pruža široko područje pokrivanja te osigurava manju potrošnju energije, dok TDD ima veću propusnost i kapacitet.

Ovaj je test važna prekretnica jer provodimo svoju 5G strategiju i svojim pretplatnicima isporučujemo najbolje u klasi 5G usluga“, izjavio je Tom Koh, viši potpredsjednik i glavni tehnološki direktor, Technology Group, Taiwan Mobile dodajući da se kombinirajući spektre 5G korisničko iskustvo podiže na višu razinu, dok je iskorištenost spektra i 5G mreža maksimalna.

Zadovoljni smo partnerstvom s Nokijom jer nastavljamo unaprjeđivati implementaciju i graditi uspješan 5G ekosustav. Nokia je jedini dobavljač 5G opreme TWM-a koji pokriva 5G RAN, 5G jezgru i 5G IMS, uključujući i svoje najnovije proizvode AirScale Radio Access. Skupni spektar učinkovit je način za omogućavanje veće pokrivenosti i kapaciteta. Uspjeh testa daje nadu da mobilni operateri sa sličnom dodjelom spektra mogu postići slične rezultate“, rekao je Mark Atkinson, globalni potpredsjednik, Radio Access Networks PLM u Nokiji.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava