Montana postala prva savezna država koja je potpuno zabranila TikTok

Autor: Redakcija
event 19.05.2023.
Foto: Shutterstock

Prvi nacionalni zakon koji izričito zabranjuje TikTok potpisao je u srijedu guverner Montane, otvorivši vrata za pravosudnu bitku koja bi mogla odrediti hoće li se zabrana provesti u cijeloj zemlji.

Montana je postala prva država u Sjedinjenim Državama koja je zabranila TikTok, navodeći zabrinutost zbog privatnosti podataka i pristupa Komunističke partije Kine osobnim podacima. Guverner Greg Gianforte potpisao je prijedlog zakona u cilju zaštite podataka stanovnika Montane od stranih subjekata. TikTok ima značajnu bazu korisnika u Montani, uključujući tisuće poduzeća.

Glasnogovornica TikToka, Brooke Oberwetter, kritizirala je zabranu, tvrdeći da krši prava stanovnika Montane po Prvom amandmanu. Oberwetter je umirila korisnike rekavši da mogu nastaviti koristiti TikTok te je izrazila predanost tvrtke da obrani korisnička prava.

Zabrana koja će stupiti na snagu u siječnju 2024. neće imati neposredan učinak na trenutne korisnike TikToka niti ih kažnjavati. Umjesto toga, cilja na dostupnost aplikacije nametanjem potencijalne dnevne kazne od 10.000 dolara entitetima kao što su TikTok, Google i Apple ako aplikacija ostane dostupna u trgovinama aplikacija u Montani. Iako postojeći korisnici još uvijek mogu pristupiti TikToku, s vremenom će se suočiti s izazovima jer neće moći preuzeti nova ažuriranja neophodna za njegov optimalan rad.

Provedba zabrane uključivat će praćenje nude li trgovine aplikacijama TikTok korisnicima Montane. Uključene tvrtke trebale bi moći identificirati korisničke lokacije i u skladu s tim ograničiti pristup. Međutim, korisnici u Montani možda će moći zaobići zabranu pomoću tehnologije koja krivotvori njihovu lokaciju. Virtualne privatne mreže (VPN-ovi) mogu omogućiti korisnicima da se pretvaraju da se prijavljuju s druge lokacije, izbjegavajući zabranu specifičnu za ovu državu.

Budući da nijedna savezna država dosad nije uvela sličnu zabranu široko popularne aplikacije, ostaje neizvjesno koliko će se ona učinkovito provoditi. Zabrana TikToka u Montani smatra se revolucionarnom u tom smislu, kaže Sarah Kreps, direktorica Instituta za tehničku politiku Sveučilišta Cornell.

Očekuju se pravni izazovi protiv zabrane TikToka u Montani, posebno na temelju Prvog amandmana američkog Ustava. Skupine za zagovaranje slobode govora, uključujući Udrugu za zaštitu građanskih prava ACLU, kritizirale su tu mjeru. Pri razmatranju takvih ograničenja slobode govora, sudovi obično procjenjuju opseg zabrinutosti za nacionalnu sigurnost ili privatnost u odnosu na restrikcije postavljene na slobodu izražavanja. Vlada će morati dati uvjerljivo obrazloženje za zabranu kako bi izdržala pravne izazove.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava