Metin rival Twitteru službeno je lansiran u preko 100 zemalja; Musk odgovorio

Autor: Redakcija
event 07.07.2023.
Foto: Shutterstock

Aplikacija Threads, temeljena na Instagramu, pokrenuta je u srijedu navečer, a do četvrtka ujutro već je aktivirano više od 30 milijuna profila.

Meta je 6. srpnja potvrdila pokretanje Threadsa, nove tekstualne društvene mreže povezane s Instagramom. Smatran potencijalnim konkurentom Twitteru, Threads omogućuje korisnicima pisanje postova do 500 znakova, kao i uključivanje poveznica, fotografija i videa do 5 minuta. Usluga je u početku dostupna u više od 100 zemalja kao iOS i Android aplikacija, no Europska unija zasad nije na tom popisu zbog regulatornih problema.

Prema Marku Zuckerbergu, aplikacija je prikupila više od 30 milijuna prijava do četvrtka ujutro. Ljudi već aktivno koriste aplikaciju, generirajući značajan broj objava i lajkova. Interni podaci sugeriraju da je unutar manje od 24 sata od lansiranja na iOS-u i Androidu podijeljeno više od 95 milijuna postova i 190 milijuna lajkova. Threads trenutačno drži prvo mjesto među besplatnim aplikacijama u App Storeu.

Iako aplikacija obećava, još uvijek postoje neke značajke koje nedostaju. Primjerice, korisnici ne mogu izbrisati svoj Threads račun bez brisanja svog Instagram računa. Osim toga, aplikaciji nedostaju funkcije kao što su izravne poruke (DM), obrnuto kronološki feed praćenih profila te integracija s decentraliziranim ActivityPub protokolom. Unatoč ovim ograničenjima, početni uspjeh u smislu angažmana korisnika i prijava dobar je znak što se tiče Metine ambicije da ozbiljno konkurira Twitteru.

Međutim, samo će vrijeme pokazati hoće li se ova nagla popularnost održati i hoće li korisnici nastaviti aktivno koristiti aplikaciju.

Tenzije s Twitterom

S druge strane, Twitter prijeti tužbom. Alex Spiro, tvrtkin odvjetnik i osobni advokat Elona Muska, tvrdi da je Meta angažirala desetke bivših zaposlenika Twittera kako bi razvila Threads, što je vrlo moguće s obzirom na brojne otkaze koji su uslijedili nakon Muskovog kaotičnog preuzimanja kompanije krajem prošle godine.

U pismu naslovljenom direktoru Zuckerbergu, Spiro tvrdi da je Meta koristila Twitterove poslovne tajne i intelektualno vlasništvo za izgradnju Threadsa jer mnogi bivši zaposlenici još uvijek imaju pristup povjerljivim informacijama. Twitter tvrdi da je Meta to iskoristila i zadužila te zaposlenike da razviju „imitatorsku aplikaciju”, time kršeći i državni i savezni zakon.

„Konkurencija je u redu, varanje nije”, podijelio je Musk.

Shodno tome, Twitter izdaje upozorenje o mogućim pravnim posljedicama, uključujući građanskopravne lijekove i zabranu. Zahtijevaju da Meta smjesta prestane koristiti sve poslovne tajne ili stroge povjerljive informacije koje pripadaju Twitteru. Nadalje, izričito navode da je Meti zabranjeno indeksirati ili strugati podatke s Twittera.

Metin direktor za odnose s javnošću Andy Stone odgovorio je na Twitterovo pismo u sljedećoj objavi na Threadsu:

Nitko u inženjerskom timu Threadsa nije bivši zaposlenik Twittera — to nema nikakve veze.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava