PAZI SE, SPACEX

Lynk počinje testirati 5G mobilnu uslugu iz svemira

Autor: Redakcija
event 11.10.2022.
Foto: Shutterstock

Zahuktava se utrka za 5G između tvrtki koje se natječu da svojim klijentima u udaljenim krajevima osiguraju brz pristup svemirskom internetu.

Nadmetanje za brzi internet iz svemira upravo je ušlo u novu fazu.

Lynk, konkurent mnogo većem SpaceX-u, planira ponuditi eksperimentalnu 5G mobilnu baznu stanicu u sklopu misije u prosincu, u suradnji sa zasad nepoznatim mobilnim partnerom. Eksperimentalni teret lansirat će se na Lynkovom drugom komercijalnom satelitu, izjavili su iz tvrtke.

„Ovaj test će pokazati mogućnost slanja 5G signala iz svemira na standardne mobilne uređaje na Zemlji”, napisali su dužnosnici Lynka krajem rujna.

Test je provokacija usmjerena protiv Muskovog SpaceX-a, koji je već potpisao ugovor s T-Mobileom za mobilne usluge, ali – za razliku od Lynka – još nema odobrenje američke Savezne komisije za komunikacije (FCC). Lynk je prije samo nekoliko tjedana dobio dragocjeno zeleno svjetlo od FCC-a.

Lynk i SpaceX bore se za tržišni pristup ljudima koji žive u ruralnim područjima bez standardnog pristupa internetu. SpaceX ima flotu tisuća Starlink satelita preko kojih planira emitirati 5G širokopojasnu internetsku uslugu, dok Lynk ima plan za pristup u hitnim slučajevima putem orbitalnog odašiljača.

Lynkov patent navodno omogućuje orbitalnom odašiljaču povezivanje sa standardnim 5G uređajima u 55 zemalja.
Tvrtka već nudi softverski dizajnirane radijske uređaje koji se mogu kretati između sporijih, ali još uvijek funkcionalnih, 2G i 4G brzina za mobilne operatore koje pokušava privući kao kupce.

S druge strane, SpaceX se nedavno požalio FCC-u na planove za otvaranje cijenjenog pojasa od 12 GHz drugom 5G konkurentu, Dishu, tvrdeći da bi korištenje frekvencije ometalo postojeće komunikacije na satelitima Starlink.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava