Lučka uprava Ploče i tvrtka Markoja održale konferenciju kojom je započeo projekt prve hrvatske pametne 5G luke

Autor: Redakcija
event 14.03.2024.
Foto: Markoja d.o.o.

Povodom početka projekta „Unaprjeđenje javnih usluga Lučke uprave Ploče putem implementacije 5G povezivosti”, koji provode Lučka uprava Ploče i tvrtka Markoja, u dvorani Doma kulture Ploče danas je organizirana uvodna konferencija projekta koji će omogućiti da Luka Ploče postane prva pametna 5G luka u Hrvatskoj.

Riječ je o projektu koji Europska komisija sufinancira s gotovo milijun eura (958.125 EUR) u sklopu drugog kruga CEF2 Digital poziva namijenjenog uvođenju sigurne, zaštićene i održive 5G mreže u zemljama Europske unije.

U programu konferencije sudjelovali su predstavnici Lučke uprave Ploče, tvrtke Markoja, Luke Ploče d.d., Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) te Europske izvršne agencije za zdravlje i digitalno gospodarstvo (HaDEA).

Cilj projekta je povećati razinu i kvalitetu javnih usluga koje pruža Lučka uprava Ploče postavljanjem privatne 5G mreže na području pomorske luke Ploče, omogućujući vrhunsku povezanost i obradu velikih količina podataka, kao i njihovo dijeljenje, što je ključno za preciznu i brzu analitiku. U okviru projekta postavit će se mrežna infrastruktura i pripadajuća oprema za uvođenje privatne i samostalne 5G mreže na području Luke Ploče te implementirati tri inovativna slučaja uporabe podataka s intenzivnim korištenjem podataka: uvođenje sustava lociranja u stvarnom vremenu (RTLS), nadzor i evidencija manipulacije teretom te prevencija incidenata.

„Želimo strateški razvijati luku Ploče ulaganjima u infrastrukturu, kako bismo u promjenjivim geopolitičkim okolnostima maksimalno podigli razinu konkurentnosti. Tehnologija je danas nezamjenjiva komponenta toga, a 5G zbog svojih tehničkih karakteristika predstavlja veliki iskorak i prekretnicu u procesima i operacijama”, poručio je Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče, koja djeluje u aspektima upravljanja, izgradnje i korištenja luke Ploče.

Foto: Markoja d.o.o. – Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče

Boris Markoja, direktor i osnivač tvrtke Markoja poručio je:

Instalacija i pokretanje privatne 5G SA mreže kao i implementacija inovativnih načina prikupljanja, obrade i transfera podataka u konačnici će omogućiti optimizaciju prometa i logističkih procesa u lučkom području, povećati ukupnu sigurnost svih dionika u luci te poboljšati prevenciju – u skladu s poslovanjem unutar ESG normi. Kao vlasnik 5G spektra u devet županija Republike Hrvatske, tvrtka Markoja prepoznala je vrijednost ovog projekta te planira i dalje aktivno sudjelovati u kreiranju tržišta privatnih 5G mreža za razne industrijske vertikale i pametne zajednice.

Hrvoje Livaja, predsjednik Uprave Luka Ploče, najveće hrvatske luke, koja će biti korisnik ovog projekta, poručio je kako će „implementacija 5G tehnologije Luki Ploče omogućiti da poslovne procese radi brže i s manjim utjecajem na sami okoliš. Usto, poslovat ćemo sigurnije jer ćemo, zahvaljujući automatizaciji procesa i senzorici, omogućiti bolju prevenciju incidenata. Ponosan sam što će Luka Ploče biti prva hrvatska pametna luka povezana 5G tehnologijom.”

Ovo je jedan od samo dva projekta koja se sufinanciraju u Hrvatskoj, od ukupno 42 odobrena projekta iz 18 država članica u koja će se uložiti čak 260 milijuna eura. Ujedno je riječ o jedinom projektu iz Hrvatske koji je Europska komisija odobrila u sklopu fonda 5G za pametne zajednice” (5GSC).

Projekt je započeo 1. siječnja 2024. godine i trajat će 30 mjeseci.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava