EU ulaže 50 milijuna eura u 10 novih 5G projekata za pametne zajednice

Autor: Redakcija
event 14.02.2024.
Foto: Shutterstock

Europska unija objavila je odabir deset novih projekata koji će dobiti 50 milijuna eura financiranja u okviru programa Instrumenta za povezivanje Europe (CEF Digital). Ovo financiranje, usmjereno na ‘5G za pametne zajednice’, pokriva nekoliko značajnih privatnih 5G inicijativa, uključujući prvu pametnu 5G luku u Hrvatskoj.

Ova vijest uslijedila je nakon početnog poziva za dostavu prijedloga u okviru programa CEF Digital krajem 2022., gdje je sedam projekata podijelilo 25 milijuna eura, od kojih najmanje tri uključuju privatne 5G mreže za poduzeća/industriju.

Izjava u vezi s najnovijim odabirom projekata naglasila je njihovu ulogu u pilotiranju implementacije sustava samostalnog 5G-a (5G SA), pridonoseći ciljevima Digitalnog desetljeća Europe za unaprjeđenje digitalnih vještina, poslovanja, vlade i infrastrukture do 2030. U izjavi se navodi da će ukupno 17 CEF Digital projekata uskoro biti pokrenuti diljem Europe, koji će predstavljati vrijedne aktivnosti najbolje prakse za 5G SA sustave, s ciljem poticanja privatnih ulaganja u sektor.

Od 17 projekata, sedam je usmjereno na pružanje zdravstvenih usluga, bilo u udaljenim područjima ili za povećanje učinkovitosti i inovacija u urbanim sredinama. Otprilike trećina projekata (pet od 17) okvirno je usredotočena na javnu sigurnost, pomoć u slučaju katastrofa i javne usluge, osobito u kontekstu pametnih gradova. Osim toga, postoje projekti usmjereni na specijalizirane potrebe povezivanja, kao što su sveučilišni kampusi, ruralna područja, pametna logistika i pametna poljoprivreda.

Novi projekti privatnog 5G-a uključuju inicijative kao što su bežične operacijske sale i kirurška navigacija temeljena na strojnom vidu u Sveučilišnoj bolnici Oulu u Finskoj, projekt pametne luke u Luci Ploče u Hrvatskoj s ciljem optimizacije lučke logistike, te istraživanje pametne logistike i razvojni projekt na Sveučilištu Tehničkom sveučilištu u Košicama (TUKE) u Slovačkoj. Ovi su projekti dobili sredstva u rasponu od nešto manje od 1 milijuna eura do 1,55 milijuna eura.

Uz nove projekte, tekuće inicijative kao što je Vodafonovo pružanje privatnih 5G mreža Sveučilištu u Palermu u Italiji i ogledna farma u Mađarskoj, kao i projekti u Njemačkoj i Belgiji, nastavljaju primati sredstva EU-a za podršku različitim primjenama, uključujući usluge dronova za hitne službe.

Jedan od novih projekata, Smart Port Ploče u Hrvatskoj – u koji je EU uložila 958.125 EUR – ima za cilj poboljšati javne usluge koje pružaju Lučka uprava Ploče postavljanjem namjenske privatne 5G mreže od strane tvrtke Markoja. Ovom inicijativom nastoje se poboljšati prometni i logistički procesi u lučkom području implementacijom inovativnih slučajeva korištenja podataka, kao što su sustavi lociranja u stvarnom vremenu, nadzor rukovanja teretom te sprečavanje i upravljanje incidentima.

Sve u svemu, ove inicijative predstavljaju značajno ulaganje EU-a u unapređenje 5G tehnologije u korist pametnih zajednica diljem kontinenta.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava