PUT PREMA SLJEDEĆOJ GENERACIJI

LG uspješno testirao najnoviju 6G teraherc tehnologiju

Autor: Redakcija
event 20.09.2022.
Foto: Shutterstock

Poduzeća će ubuduće moći bežično prenositi i primati 6G teraherc (THz) podatke na udaljenosti do 320 metara na otvorenom prostoru.

Iako je 5G tehnologija tek nedavno postala dobro poznata i sve prisutnija, tehnološke tvrtke već razmišljaju o idućem koraku i 6G tehnologiji. Trenutačno je ova tehnologija još u fazi razvoja i testiranja, no, baš kao i 5G, mogla bi uskoro predstavljati revoluciju u digitalnim životima ljudi. 

Jedna od tvrtki koja intenzivno radi na razvoju 6G tehnologije je i južnokorejski LG, koji se pohvalio uspješnim testiranjem bežičnog prijenosa i prijema podataka od 6G THz, tj. u frekvencijskom rasponu od 155 do 175 GHz, i to na udaljenosti od 320 metara na otvorenom.

Testiranje je odrađeno 7. rujna na Institutu Fraunhofer Heinrich Hertz (HHI) u Berlinu i značajan je iskorak u komercijalizaciji razmjene podataka od 6G teraherca u vanjskim i unutarnjim okruženjima u gradskim područjima, imajući u vidu da je referentna ćelijska pokrivenost baznih stanica za urbane makro ćelije udaljenosti oko 250 metara na otvorenom.

Ovo je također veliki napredak u odnosu na kolovoz prošle godine, kada je LG dokazao da može prenijeti 6G THz podatke na udaljenosti od 100 metara na otvorenom.

6G tehnologija koja koristi ultraširokopojasne frekvencije ima relativno kratak domet, pa može doći do gubitka snage od prijenosa do prijema. Kako bi riješila ovaj problem, kompanija LG je zajedno s Fraunhofer HHI i Fraunhofer Institutom za primijenjenu fiziku čvrstog stanja (IAF) razvila pojačalo koje može povećati intenzitet prijenosa te pojačalo prijamnika s niskim šumom za poboljšanje kvalitete dolaznog signala.

Kako su pojasnili, demonstrirano višekanalno pojačalo ima izlaz veći od 20 decibela (dBm), što je povećanje od preko 5 dBm u odnosu na ostvarenja kompanije LG te Fraunhofer instituta i prethodnom ispitivanju. Korišteno pojačalo prijemnika također minimalizira svaranje buke odnosno šuma kod prijemnog signala. Nove tehnologije integrirane su u okviru najnovijeg dizajna LG modula, koji je izuzetno pogodan za buduću proizvodnju integriranih sklopova (IC – integrated circuit), a sve kako bi se olakšao put prema komercijalizaciji.

„S ovim najnovijim uspjehom korak smo bliže ostvarenju 6G brzina od 1 terabita (TB) u sekundi u otvorenim i zatvorenim urbanim područjima”, rekao je dr. Kim Byoung-hoon, tehnički direktor i izvršni potpredsjednik LG Electronicsa. „LG će nastaviti surađivati ​​s istraživačkim institutima i inovatorima kako bi dodatno učvrstio vodstvo u 6G tehnologiji. Očekujemo da će 6G biti glavni pokretač budućeg poslovanja i novih korisničkih iskustava, stoga ne postoji mjesto na kojem bismo radije bili nego ovdje, na čelu njegova razvoja.”

Očekuje se da će rasprave o standardizaciji 6G mreže započeti 2025. godine, dok je komercijalizacija planirana za 2029. godinu ili kasnije. U usporedbi s tehnologijom 5G bežičnih mreža, 6G će osigurati daleko brži i pouzdaniji prijenos podataka, s nižom latencijom.

Globalne kompanije se utrkuju kada je u pitanju 6G, s obzirom na ključnu ulogu koju će ova tehnologija imati u omogućavanju svih vrsta inovacija: od ultrarealističnih mobilnih holograma do sljedeće faze IoT-ja i ambijentalnog računalstva, koje će omogućiti prilagođenija personalizirana iskustva kroz organsko povezivanje ljudi, predmeta i prostora.

Savez sljedeće generacije (Next G Alliance), inicijativa Saveza za rješenja u telekomunikacijskoj industriji (ATIS – Alliance for Telecommunications Industry Solutions) odabrao je još u lipnju 2021. LG kao predvodnika radne skupine za aplikacije koja će raspravljati o 6G tehnologijama i voditi budući smjer 6G telekomunikacijskih usluga.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava