Digitalni okrugli stol Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore

Kako će implementacija 5G mreže unaprijediti vaše poslovanje?

Autor: Zvonko Pavić
event 04.11.2021.
Foto: Shutterstock

5G omogućuje sasvim nove mogućnosti uporabe strojeva u različitim vertikalama i različitim industrijama te primjenu novih poslovnih modela koje do jučer nismo mogli ni zamisliti.

Infrastruktura instaliranih telekomunikacijskih mreža pete generacije već doprinosi poslovanju svih onih tvrtki koje ih koriste. Prvi aspekt u tome su proizvođači tehnologija (opreme i softvera). Kod njih, 5G je već alat koji služi za unaprjeđivanje poslovnih procesa, počevši od pametnih tvornica s vlastitim 5G mrežama (u formi private wireless i local edge computing infrastrukture) gdje se koriste kao poboljšanje sustava automatizacije i primjena umjetne inteligencije do upravljanja mrežama i samim uslugama na mrežama. Primjena tehnologija 5G mreža znatno podiže produktivnost, doprinosi boljem iskorištavanju resursa – tako da se ljudi bave poslovima za koje su potrebne primarno kognitivne i socioemocionalne vještine, dok se strojevi bave svim onim („dosadnim”) poslovima u kojima je potrebno stalno ponavljanje određenih aktivnosti. Primjena 5G infrastrukture doprinosi i ekološkoj održivosti u poslovanju operatora i proizvođača opreme.

Drugi aspekt, kad se promatra unaprjeđivanje poslovanja primjenom 5G tehnologija, događa se na strani korisnika, od pojedinaca do tvrtki iz svih industrija. 5G se tu pokazuje kao katalizator digitalne transformacije poslovanja. Primjer takve transformacije događa se u suvremenoj medicini, možda nešto sporije nego u nekim drugim industrijama, no inovativno, prije svega u poboljšanju doživljaja liječenja ali i činjenicom da im tehnologija skraćuje administrativne aspekte svakodnevnog rada pa imaju više vremena za ono što najbolje znaju i za što su plaćeni – bavljenje medicinom. Umrežavanje i brži prijenos podataka omogućavaju bržu reakciju u hitnim situacijama i bolje donošenje odluka. Sljedeći korak primjene 5G tehnologija u zdravstvu je napredna, 3D telemedicina.

Primjena 5G mrežne infrastrukture i pripadajućih tehnologija sada se već vidi i u ubrzanoj digitalizaciji lanaca opskrbe koja se ostvaruje primjenama industrijskih sustava interneta stvari. Primjer toga već vidimo i u našim elektrodistribucijskim mrežama u kojima se primjenom 5G tehnologija brže dolazi do svih, za poslovanje potrebnih podataka. Tu nije riječ samo o primjeni raznih senzora i prikupljanju podataka koji se do sada nisu mogli prikupljati već i o utjecaju na rad samih sustava, koji se do sad nije mogao, bar ne tako učinkovito, ostvariti.

Informatizacija i obrada velikih količina podataka događa se i u području koje opisuje izraz “od polja do stola”, dakle u poljoprivredi, i, u širem smislu, proizvodnji hrane. Poljoprivreda već duže vrijeme nije samo traktor i kombajn, već i satelit, dron i primjena umjetne inteligencije te multispektralnih kamera. Sve to bilo bi puno teže izvedivo bez 5G infrastrukture.

Jedan od važnih aspekata primjene 5G tehnologija je i smanjenje troška prijenosa podataka (cost per bit). Za to je važno imati mreže puno većeg kapaciteta, s puno kraćim vremenom odziva (manjom latencijom), mogućnost istodobnog spajanja iznimno velikog broja uređaja, mreže koje su “samosvjesne” – mreže koje se mogu same konfigurirati, same braniti i popravljati. Još jedan aspekt primjene 5G tehnologija vidi se i u smanjenju troškova energije, a što se tiče samih krajnjih korisnika, 5G omogućuje i bolju personalizaciju svih usluga.

Naravno, digitalna transformacija poslovanja nije počela primjenom 5G tehnologija, no 5G tehnologije omogućuju primjene (use case) koje prethodne tehnologije nisu omogućavale. Primjerice, u automobilskoj industriji, prethodne tehnologije su omogućavale razne oblike asistencije pri vožnji, dok 5G omogućava autonomnu vožnju vozila (bez ljudskog vozača). U medicini se i prije moglo postaviti dijagnozu na daljinu i obaviti nadzor pacijenta, a danas, 5G tehnologije omogućuju 3D liječničke konzultacije i složenije operacije. U industriji četvrte generacije prethodne tehnologije omogućile su kognitivno održavanje, a 5G omogućuje navigaciju strojeva. 5G omogućuje sasvim nove mogućnosti uporabe strojeva u različitim vertikalama i različitim industrijama te primjenu novih poslovnih modela koje do jučer nismo mogli ni zamisliti.

Na digitalnom okruglom stolu Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore sudjelovali su Nives Sandri, direktorica tvrtke Nokia Solutions and Networks; dr.sc. Stjepan Sučić, član uprave tvrtke Končar – Digital; Dalibor Kezele, direktor sektora Poljoprivreda – Podravka d.d.; Ognjen Bagatin, direktor Poliklinika Bagatin. Razgovor je moderirao Mladen Perkov, iz Klastera Inteligentne energije.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava