HAPS TEHNOLOGIJA

Japan se sprema lansirati 5G mobilnu baznu stanicu na solarni pogon 2025.

Autor: Redakcija
event 03.01.2024.
Foto: Shutterstock

Projekt je dobio zamah nakon što je postignut dogovor o zračnim valovima na nedavnoj globalnoj radiokomunikacijskoj konferenciji.

Japanska telekomunikacijska industrija ima za cilj povratiti globalni ugled uvođenjem letećih baznih stanica, poznatih pod akronimom HAPS (platformske stanice na velikim visinama), 2025. godine. Ova inovativna tehnologija osmišljena je za povećanje mrežne pokrivenosti postavljanjem bespilotnih vozila u stratosferu.

Posljednjih godina zemlje diljem svijeta utrkuju se u implementaciji 5G, najbrže komercijalno dostupne bežične veze. Kina je već postavila rekord u ovom polju, nadmašivši američko tržište s više od tri milijuna instaliranih baznih stanica, kako je izvijestio portal Interesting Engineering.

Statista, agregator podataka, otkriva da u svijetu postoji više od pet milijardi korisnika interneta. Međutim, penetracija internetskih usluga i dalje je niska u određenim regijama, poput dijelova Afrike, gdje samo 24 posto stanovništva ima pristup. Postavljanje baznih stanica u udaljenim područjima jedan je od uzroka ograničene pokrivenosti, što je izazov koji HAPS nastoji prevladati.

Zemaljske postaje obično imaju raspon pokrivenosti od 3 do 10 km, ovisno o terenu. Postizanje dostupnosti internetskih usluga velikih razmjera zahtijeva značajan broj baznih stanica, a proces implementacije otežan je manjkom resursa u mnogim zemljama. Telekomunikacijske tvrtke, uključujući japanski NTT, vide HAPS kao rješenje sljedeće generacije za premošćivanje digitalnog jaza.

Slično kao što Starlink Elona Muska nudi svemirske internetske usluge, HAPS koristi dronove na solarni pogon koji lete na visinama od 18 do 25 km za pružanje mobilnih usluga. Očekuje se da će područje pokrivenosti jednog takvog modula doseći 200 km.

Japanske tvrtke planiraju pružiti sveobuhvatno rješenje, spajajući letjelice, telekom opremu i operativno upravljanje u svrhu pojednostavljene implementaciju. Međutim, da bi ova tehnologija bila prihvaćena na globalnoj razini, potrebno je usvojiti univerzalne tehnološke kriterije kako bi se osigurala njezina primjenjivost na različitim tržištima.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava