OTVARANJE NOVIH MOGUĆNOSTI

Japan će 2024. ukinuti zabranu 5G pristupa za dronove

Autor: Redakcija
event 30.01.2024.
Foto: Shutterstock

Japanska vlada ove će godine ukinuti zabranu bespilotnih letjelica povezanih s 5G bežičnim komunikacijskim mrežama velike brzine, omogućujući bolju pomoć u slučaju katastrofa te bolje inspekcije infrastrukture.

Kako je izvijestio portal Nikkei Asia, ovaj će potez omogućiti bespilotnim letjelicama prijenos 4K videa visoke razlučivosti i drugih slika u stvarnom vremenu, iskorištavajući mogućnosti brzog prijenosa i prijema podataka 5G-a.

Trenutačno je upotreba uređaja s omogućenom 5G mrežom u zračnom prostoru ograničena. Međutim, japanska vlada planira revidirati propise kako bi dopustila takvu upotrebu posebno za dronove.

U vrijeme elementarnih nepogoda, bespilotne letjelice opremljene 5G mogućnostima mogu brzo pružiti slike visoke razlučivosti, pomažući u brzoj procjeni poplava ili štete na domovima. Pri inspekcijama infrastrukture, ovi dronovi mogu otkriti manje pukotine i druge probleme na teško dostupnim mjestima, uključujući čelične tornjeve i planinska područja.

Emitiranje slika visoke razlučivosti iz zraka tijekom sportskih događaja na otvorenom, kao što je golf, istaknuto je kao još jedna potencijalna primjena.

Kako bi riješila probleme potencijalnih smetnji, posebno s običnim mobilnim telefonima, vlada namjerava uspostaviti metodu koja sužava frekvencijske pojaseve i izlaz radiovalova za korištenje dronova kada su povezani na 5G mrežu.

Brojne tvrtke već koriste bespilotne letjelice na različite načine, pa tako Kao razmatra njihovo terensko testiranje na lokacijama kao što je prefektura Hyogo za prijevoz značajnijih količina tereta na velike udaljenosti, posebice u slabo naseljenim područjima.

Prema YH Researchu, očekuje se da će se globalno tržište dronova pokretanih 5G-om povećati sa 120 milijuna dolara u 2022. na 697 milijuna dolara u 2025., dosežući procijenjenih 2,23 milijarde dolara u 2029.

Nadalje, postoji optimizam da bi dronovi povezani s 5G mogli poboljšati učinkovitost dostave. Shingo Maeda, direktor u japanskoj Udruzi za promicanje usluga dronova (Drone Service Promotion Association), predviđa da će „u budućnosti, kada se mnogim dronovima bude upravljalo na daljinu u isto vrijeme, korištenje 5G-a biti sigurnije.”

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava