POSLOVANJE U 2021. GODINI

HT lani učetverostručio broj gradova pokrivenih 5G mrežom – osiguran pristup za dva milijuna građana

Autor: Redakcija
event 27.02.2022.
Foto: Hrvatski Telekom

Hrvatski Telekom prošlu je poslovnu godinu generirao prihode od 7.393 milijarde kuna i time je zabilježena blaga korekcija prihoda najvećeg hrvatskog operatora. Organski prihodi HT Grupe (prilagođeni za doprinos poslovanja Optima Telekoma u drugoj polovici prošle godine) u 2021. godini zabilježili su rast od 1,1 posto na godišnjoj osnovi.

Prethodno je rezultat dobrog poslovanja u području pokretnih telekomunikacija i osnovnih nepokretnih telekomunikacija, usprkos promjeni u prihodima sistemskih rješenja, a uslijed fokusa na poslove s visokom maržom, pojasnili su u kompaniji.

Dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) povećana je 5,3 posto na 2.883 milijardi kuna, a organska EBITDA nakon najmova (prilagođeno za utjecaj Optima Telekoma) rasla je 7,9 posto na godišnjoj osnovi, što predstavlja rast EBITDA-e nakon najmova peto tromjesečje zaredom i potvrđuje nastavak snažnog pozitivnog poslovnog razvoja i učinaka transformacijskih mjera.

Neto dobit iznosila je 615 milijuna kuna  što je rast od 4,5 posto u odnosu na 2020. godinu, a značajan rast zabilježen je i na tromjesečnoj osnovi, čemu je pridonijela i manja amortizacija.

 „Godina 2021. bila je vrlo uspješna za Hrvatski Telekom uz dobar rast prihoda u segmentima privatnih i poslovnih korisnika te impresivan rast prihoda od posjetitelja, a što je rezultiralo snažnim rastom EIBTDA-e i većom neto dobiti, uz istodobno zadržavanje visoke razine ulaganja“, istaknuo je predsjednik Uprave HT-a Kostas Nebis.

Ulaganja u posljednjih pet godina iznosila su više od 9 milijardi kuna, pri čemu je HT ponovno uložio više nego ostatak tržišta zajedno. Uvođenje 5G mreže intenziviralo se 2021., što je rezultiralo jačanjem vodećeg položaja 5G mreže Hrvatskog Telekoma, koja je najveća i najbrža u Hrvatskoj, stoji u priopćenju za medije u kojem ističu da su učetverostručili broj gradova pokrivenih 5G mrežom u odnosu na 2020. i gotovo udvostručili broj pokrivenog stanovništva na više od 2 milijuna. U HT-u ističu i da su nastavili postavljati industrijske standarde uvođenjem prvih usluga roaminga u 5G mreži u 13 zemalja te su istodobno prvi u Hrvatskoj pokazali mogućnosti 5G mreže na frekvencijama od 26 GHz.

Hrvatski Telekom nastavio je biti fokusiran na izgradnju optičke infrastrukture diljem Hrvatske te su dodatno povećali svoju nepokretnu mrežu s rekordnim uvođenjem optike za novih 100.000 kućanstava i poduzeća te povećanjem ukupne pokrivenosti FTTH-om za značajnih 30 posto u odnosu na prošlu godinu, tako da je dvije trećine novoizgrađenih optičkih priključaka u Hrvatskoj izgradio HT.

„Unatoč izazovnom makroekonomskom okruženju uspješno smo ostvarili sve ciljeve, a ova izvanredna postignuća odražavaju našu predanost rastu poslovanja i pružanju podrške našim korisnicima. U 2022. nastavljamo graditi na snažnim temeljima s ciljem daljnjeg razvoja naše kompanije, ubrzavajući digitalnu transformaciju, ulažući u integrirane gigabitne mreže, dodatno poboljšavajući korisničko iskustvo i angažman zaposlenika, stvarajući veću vrijednost za korisnike i dioničare te predvodeći digitalizaciju hrvatskog društva”, zaključuje Nebis.

Treću godinu zaredom Hrvatski Telekom osvojio je Ookla Speedtest nagradu za najbolju pokretnu mrežu, a četvrti put i umlautovu „Best in Test” nagradu.  Hrvatski Telekom dobio je i umlautovu nagradu „Best in Test” za najbolju nepokretnu mrežu, a analiza se temeljila na više od 760.000 uzoraka prikupljenih od svih pružatelja nepokretnih usluga u Hrvatskoj.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!    Sve vijesti

    Podržava