ODAŠILJAČI I VEZE

Hrvatska iznijela plan za emitiranje putem 5G mreže

Autor: Redakcija
event 25.05.2022.
Foto: Shutterstock

Hrvatski mrežni operater na područjima emitiranja i prijenosnih telekomunikacijskih kapaciteta OIV (Odašiljači i veze) dao je uvid u svoju strategiju 5G odašiljanja.

Službeno priopćenje OIV Digitalnih signala i mreža navodi da je odluka njihovog odbora o pokretanju testova za 5G radiotelevizijsko emitiranje strateški projekt osmišljen za stjecanje novih znanja i iskustva.

U suradnji s proizvođačima opreme za radiodifuziju, operatorima mobilnih mreža, izdavačima i regulatorima, planiraju instalirati opremu na lokacijama OIV-a na Sljemenu i u Svetoj Nedjelji. Nadalje, od regulatornog tijela HAKOM-a ishodili su potrebno odobrenje za korištenje UHF kanala, tj. kanala na ultravisokim frekvencijama, koji pokrivaju Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

Nakon montaže i puštanja u rad opreme, vršit će se mjerenja različitih indikatora, varijacija parametara odašiljača i potrebnih razina prijema za različite vrste prijema na fiksnim, mobilnim ili prijenosnim uređajima, kako u urbanim tako i u ruralnim područjima.

OIV je zaključno prokomentirao da očekuje pojavljivanje mobilnih telefona s mogućnošću primanja usluga 5G emitiranja u bliskoj budućnosti.

Stručnjaci procjenjuju da će se 5G emitiranje – kao novi standard koji bi omogućio gledanje televizije preko 5G mreže – pokrenuti oko 2025. godine, međutim, teško da će biti široko rasprostranjeno prije 2030. No čak i tada nije jasno hoće li biti mnogo slijepih točaka, kao što je to bio slučaj s mobilnom komunikacijom. Zasad nema krajnjih uređaja pomoću kojih korisnici mogu primati 5G signale, stoga se u ispitivanjima moraju koristiti posebno izrađeni prototipi.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava