GSMA zagovara pravedne doprinose i koncentracije telekoma u Izvješću o europskoj mobilnoj ekonomiji

Autor: Redakcija
event 24.11.2023.
Foto: Shutterstock

U izvješću se ističe dinamičan krajolik mobilne industrije u Europi, pozivajući na poštene doprinose Big Tech tvrtki i zalažući se za ponovnu procjenu politike koncentracija kako bi se potaknuli rast i inovacije u 5G eri.

U svom posljednjem godišnjem izvješću o europskoj mobilnoj ekonomiji, GSMA se zalaže za koncept „poštenog udjela” doprinosa tehnoloških divova (Big Tech) mrežnim troškovima i poziva na veću popustljivost pri koncentracijama odnosno spajanjima telekomunikacijskih kompanija unutar Europske unije. Neprofitna organizacija predviđa znatan rast mobilnog podatkovnog prometa u sljedećih pet godina, prvenstveno potaknut usvajanjem 5G tehnologije.

Rastući mobilni podatkovni promet

U izvješću se predviđa gotovo trostruko povećanje mobilnog podatkovnog prometa u Europi, pripisujući taj skok poboljšanoj pokrivenosti i kapacitetu 5G mreža diljem kontinenta. U sljedeće tri godine, GSMA predviđa da će 5G veze nadmašiti 4G, predstavljajući više od polovice ukupnih veza, te doseći nevjerojatnih 87 % do 2030. Tijekom tog razdoblja očekuje se da će 4G činiti samo 12 % veza, uz upotrebu 2G i 3G postaju zanemarive.

Ekonomski učinak

Naglašavajući značajnu ulogu mobilnog sektora u europskom gospodarstvu, izvješće procjenjuje njegov ekonomski doprinos na 910 milijardi eura (992,5 milijardi dolara) u 2022., što čini 4,3 % europskog BDP-a. GSMA predviđa da će ovaj ekonomski učinak narasti na 1 bilijun eura (1,1 bilijun dolara) do 2030. godine.

Pošteni doprinos i tehnološki divovi

GSMA ponavlja svoju podršku mehanizmu „poštenog doprinosa”, naglašavajući da bi takav pristup koristio europskim korisnicima i potaknuo velike generatore prometa, uključujući velike tehnološke tvrtke, da učinkovito upravljaju svojim prometom. Izvješće ukazuje na Digitalnu deklaraciju EU-a, potpisanu prošle godine, i sugerira da trenutni status ne ispunjava njezina načela.

Koncentracije telekomunikacijskih kompanija i fragmentacija tržišta

Slikajući izazovnu sliku europske mobilne industrije, GSMA primjećuje da je fragmentacija tržišta ostavila operatore ispod minimalne održive ljestvice potrebne za postizanje ciljeva ulaganja u mrežu, posebno u kontekstu implementacije 5G. Posljedično, izvješće poziva na ponovnu procjenu politike koncentracija EU-a, uzimajući u obzir ulogu minimalnog dugoročno održivog razmjera na tržištima s visokim fiksnim troškovima.

Izazovi i mogućnosti

Premda se priznaje sporo usvajanje samostalnih 5G (SA) mreža u Europi, izvješće to prezentira kao priliku za unovčavanje putem korisničkih nadogradnji i poboljšane podrške za rezanje mreže. Također naglašava se uspon 5G privatnih mreža kao potencijalni način za stvaranje dodatnih tokova prihoda, osobito kako dostupnost 5G raste.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava