Grad Zagreb radi značajan iskorak prema solarnoj energiji

Autor: Redakcija
event 26.07.2022.
Foto: Shutterstock

Gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je aplikaciju Energetski info centar Grada Zagreba putem koje građani i poduzetnici mogu dobiti podatke o sunčanom potencijalu vlastitog krova te o iznosu uštede i povrata investicije ako postave sunčanu elektranu na krovove svojih kućanstava ili poslovnih prostora.

Energetska neovisnost glavna je tema ovih dana, posebice s obzirom na vidljivi rast cijena energenata i problema s opskrbom. Energetika sve više dobiva na važnosti, a primjena mikrosolara i uporaba za kućanstvo u sve je širem razvoju. Električna energija, plin i naftni derivati u posljednjih nekoliko mjeseci nemilice poskupljuju, a posljedice će najviše pogoditi građane i poduzetnike, kojima bi to prouzročilo velike financijske probleme. Mijenja se i ponuda na tržištu vezana uz ove tehnologije; opcija je sve više, a zakonske regulative sve jednostavnije.

Iskorak u tom smjeru ovoga je tjedna učinio i Grad Zagreb, pokrenuvši web aplikaciju Energetski info centar Grada Zagreba. Ova internetska stranica trebala bi poslužiti kao online info centar za sve građane koji razmišljaju o instalaciji sunčane elektrane na svoj krov. Aplikaciju su izradili Grad Zagreb i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), u suradnji s tvrtkom GDi.

„Platforma je vrlo intuitivna i jednostavna za korištenje, sve što je potrebno je adresa odnosno odabir zgrade, iznos mjesečnih računa za električnu energiju, a platforma sama ponudi informativni izračun putem kojeg se može doznati kolikom površinom krova se raspolaže, koliko kilovata sunčane elektrane je moguće instalirati na vlastitom krovu, iznos i povrat investicije te godišnje uštede koje se mogu ostvariti“, istaknuo je ravnatelj REGEA-e Julije Domac.

U aplikaciji su svi zagrebački krovovi

Svi zainteresirani u ovoj aplikaciji mogu provjeriti sunčani potencijal svojeg krova, saznati kolika je ušteda prelaskom na panele i u kojem roku. U web aplikaciji, na mapi grada, svatko može pronaći svoju zgradu ili kuću, izračunati površinu krova iskoristivu za solarne panele te unijeti svoju stvarnu potrošnju električne energije. Na temelju tih podataka, kalkulator nudi površinu preporučene elektrane te računa iznos, povrat investicije i potencijalne uštede.

Iz Grada kažu da su u aplikaciju uneseni svi postojeći zagrebački krovovi. Najavljuju da će, osim ove online platforme, najesen biti otvoren i fizički info centar za prelazak na solarnu energiju. Cijeli sustav će se uskoro dodatno automatizirati, tako da će građani u njemu moći dobiti i idejno rješenje, koje odmah mogu poslati na suglasnost u HEP.

„S obzirom na zimske uvjete koji slijede i povećanje cijene energenata, energija Sunca postaje još značajniji obnovljivi izvor energije”, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasivši da ovom aplikacijom glavni grad Hrvatske radi značajan iskorak u informiranju građana i poduzetnika o tome kako prijeći na obnovljive izvore energije.

Podsjetimo, u planu je realizacija preko 50 MW integriranih sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća, višestambenih zgrada te javnih i gospodarskih objekata.
Izgradnjom sunčanih elektrana smanjit će se režijski troškovi, stvoriti preduvjeti za dekarbonizaciju zgrada te smanjiti emisija stakleničkih plinova. Očekuje se smanjenje emisija za oko 100.000 tona CO2 godišnje te godišnja proizvodnja električne energije od oko 50.000 MWh.

U suradnji s REGEA-om, sredstva će se osigurati iz programa PVMax, proračuna Grada Zagreba i dostupnih EU izvora financiranja.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava