IZVJEŠĆE

Gotovo 800 subjekata već implementira LTE i privatne 5G mreže na globalnoj razini

Autor: Redakcija
event 14.06.2022.
Foto: Shutterstock

Novo izvješće Globalnog udruženja dobavljača mobilne telefonije (Global mobile Suppliers Association ili GSA) pokazalo je da najmanje 794 organizacije u 68 zemalja i državnih područja postavljaju privatne mobilne mreže temeljene na LTE ili 5G tehnologijama.

GSA izvješće navodi da je LTE i dalje omiljena tehnologija za implementaciju privatnih mobilnih mreža diljem svijeta, iako 5G koristi oko 37 posto korisnika praćenih u njihovoj studiji.
Udruga je također identificirala više od 70 operatora telekomunikacijskih mreža uključenih u projekte privatnih mobilnih mreža.

Najnovije izvješće otkriva da je velik broj sudionika na tržištu aktivno uključeno u razvoj i isporuku rješenja za privatne mobilne mreže. Među 794 organizacije za koje se zna da implementiraju LTE ili 5G privatne mobilne mreže, najviše ih je u proizvodnom sektoru – sa 140 identificiranih tvrtki uključenih u poznate pilot-projekte ili uspostave, u odnosu na 111 na kraju 2021. Obrazovni sektor je druga najčešća grupa, s 80 korisnika pa slijede rudarske tvrtke (69) i elektroprivredna poduzeća (68).

Unutar proizvodnog sektora, GSA izvješće pokazuje da postoji 71 implementacija u diskretnoj proizvodnji, u usporedbi s 42 u procesnoj proizvodnji te dodatnih 27 koje tek treba potvrditi. Od potkategorija, automobilska industrija ima najviše korisnika, zatim električna oprema, uređaji i komponente te na kraju računalni, elektronički i optički proizvodi.

Također, Globalno udruženje dobavljača mobilne telefonije primijetilo je da globalni pružatelji usluga u oblaku (cloudu) nude rješenja za privatne mobilne mreže, ponekad u partnerstvu s mobilnim operatorima ili mrežnim dobavljačima.

„Velik broj i širok raspon organizacija uvelike je angažiran u razvoju i isporuci rješenja za privatne mobilne mreže,” rekao je Joe Barrett, predsjednik GSA-a. „Organizacije svih vrsta, bilo da su u proizvodnom, obrazovnom ili automobilskom sektoru, ulažu i postavljaju mreže koje će potaknuti automatizaciju i produktivnost. Kroz LTE i sve više 5G, organizacije se uzdaju u privatne mreže i ono što mogu isporučiti.”

„Tržište privatnih mobilnih mreža je značajan ekosustav na kojem organizacije surađuju s dobavljačima kako bi privatne mreže postale stvarnost. Trenutačno pratimo preko 50 dobavljača opreme koji su bili uključeni u nabavu opreme za privatne mobilne mreže temeljene na LTE-u ili 5G-u“, dodao je. „S ekosustavom koji je sada na snazi, s toliko mogućnosti i regulatora koji planiraju inicijative da učine spektar dostupnim za LTE i 5G privatnu upotrebu, očekujemo značajna tržišnja kretanjua u sljedećih nekoliko godina”, zaključio je Barrett.

GSA definira privatnu mobilnu mrežu kao privatnu mobilnu 4G/LT-5G mrežu temeljenu na 3GPP standardu namijenjenu isključivo za korištenje privatnih subjekata kao što su poduzeća, industrije ili vlade, koja se općenito ne nudi javnosti i koristi spektar definiran 3GPP-om.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava