"EXIT" NA VELIKA VRATA

Google preuzima hrvatsku tvrtku Photomath

Autor: Redakcija
event 22.02.2023.
Foto: Shutterstock

Googleova matična tvrtka Alphabet priprema akviziciju hrvatskog startupa Photomath, tvorca istoimene aplikacije za učenje matematike, koja bilježi skoro 300 milijuna preuzimanja.

Googleov glasnogovornik potvrdio je za Reuters da su sklopili ugovor o preuzimanju Photomatha u svibnju 2022. godine te da je ta kupnja “podložna regulatornom odobrenju”. Regulatorna tijela EU-a imaju vremena do 28. ožujka da potvrde akviziciju.

Vijest je također potvrdio izvršni direktor i osnivač Photomatha Damir Sabol. Iznos akvizicije još nije poznat, no pretpostavlja se da bi ovo moglo biti jedno od najvećih preuzimanja neke hrvatske tvrtke.

U Googleu smatraju da će im Photomathova tehnologija „pomoći da korisnicima pruže bolje iskustvo u učenju matematike te u proširenju Googleove ponude mladim korisnicima za rješavanje domaćih zadaća”.

Radi se o besplatnoj aplikaciji koja služi kao digitalni instruktor matematike, pomažući učenicima i roditeljima koji se bore s izazovima rješavanja matematičkih zadataka. Zadatak može biti napisan ručno ili računalno, a Photomath koristi računalni vid i strojno učenje kako bi prepoznao i trenutno riješio matematičke zadatke u rasponu od osnovnih aritmetičkih pa sve do složenijih zadataka diferencijalnog te integralnog računa. Uz rješenja, aplikacija nudi detaljne upute za svaki korak, koje objašnjavaju učenicima kako da riješe zadatak i savladaju matematičke koncepte.

Photomath je prije dvije godine osigurao 23 milijuna dolara za financiranje iz serije B, pod vodstvom investitora Menlo Venturesa i uz sudjelovanje GSV Venturesa, Learn Capitala, Cherubic Venturesa i Goodwater Capitala. Time su uložili u povećanje broja zaposlenika, razvoj umjetne inteligencije i strojnog učenja te skaliranje razvoja proizvoda i marketinga.

„Odmah smo bili impresionirani Damirom kao osnivačem još jedne uspješne tvrtke i njegovim opsežnim znanjem u području strojnog učenja i mobilnih tehnologija. Kad se suočio s nemogućnošću da svojim sinovima pomogne u domaćoj zadaći iz matematike, iskoristio je svoje iskustvo i stručnost da stvori Photomath i riješi problem”, rekao je tada J.P. Sanday, partner u Menlo Venturesu.

„S obzirom na dostupnost aplikacije Photomath na pametnim mobilnim uređajima, tvrtka je u dobrom položaju da zamijeni veliko tržište online podučavanja i pruži visokokvalitetnu podršku učenju nadohvat ruke učenika diljem svijeta”, dodao je Sanday.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava