Google diskretno ukida deset godina star Chromecast

Autor: Redakcija
event 01.06.2023.
Foto: Shutterstock

Više neće biti softverskih ni sigurnosnih ažuriranja za Googleov prvi Chromecast. Korisnici bi mogli primijetiti pogoršanje performansi.

Google je nedavno ukinuo podršku za originalni Chromecast, popularni stick za streamanje koji je lansiran 2013. po pristupačnoj cijeni od 35 američkih dolara.

Više Googleovih stranica za podršku sada obavještava korisnike o kraju podrške. Prema obavijesti, prva generacija Chromecasta više neće primati softverska ili sigurnosna ažuriranja, a „Google ne pruža tehničku podršku za njih. Korisnici bi mogli primijetiti pad performansi.”

Čini se da je prekid podrške stupio na snagu krajem travnja, kao što je naznačeno posljednjim ažuriranjem stranice za podršku s popisom verzija firmvera za različite modele Chromecasta. Iako prva generacija Chromecasta možda neće odmah prestati raditi, njihova će se izvedba vjerojatno pogoršati s vremenom kako se okolni ekosustav bude razvijao i napredovao.

U početku je originalni Chromecast stekao popularnost zbog svoje kompaktne veličine, nalik ključu, i mogućnosti spajanja na HDMI priključak na TV-u. To je korisnicima omogućilo streamanje video sadržaja sa svojih pametnih telefona, tableta ili prijenosnih računala izravno na veliki ekran. Po cijeni od samo 35 dolara (32 eura) nudio je pristupačno rješenje za streaming video aplikacija na televizorima kada pametni televizori još nisu bili široko rasprostranjeni.

Tijekom godina Google je predstavio nekoliko novih modela Chromecasta, uključujući 4K varijantu 2016. Međutim, posljednji dodatak liniji bio je 2020 Chromecast s Google TV-om, koji je uključivao vlastiti daljinski upravljač i namjensko sučelje. Ovo je označilo značajan pomak za seriju Chromecast, budući da se više nije oslanjala isključivo na sadržaj koji se prenosi s pametnih telefona.

Iako je službena podrška za prvu generaciju Chromecasta prestala, vrijedi napomenuti da je Google i prije prorijedio ažuriranja za uređaj. Prema izvješćima, najnovije ažuriranje – prvo u više od tri godine – objavljeno je u studenom 2022.

Komentari

Zainteresirani ste za jedan od treninga?

Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!

Markoja d.o.o.
Sjedište:
Selska cesta 93
OIB: 10585552225

    Ispunite prijavu i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku!



    Sve vijesti

    Podržava